Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nykomling hittade snabbt rätt i riksdagen

/
  • Margareta B Kjellin från Hudiksvall är Moderaternas talesperson i äldrepolitiska frågor.

Många riksdagsledamöter säger att de inte lyckas uträtta så mycket under första mandatperioden, att den behövs för att lära sig systemet.

Det tycker inte Margareta B Kjellin.

– Kanske beror det på att jag redan hade 30 års erfarenhet som kommunpolitiker.

Annons

Efter sina första fyra år i riksdagen har Margareta B Kjellin blivit Moderaternas talesperson i äldrepolitiken. Hon tror att det är frågor som är viktiga för många väljare.

– 1,7 miljoner svenskar är över 65 år. Nästan alla är anhöriga till en pensionär. Sedan har vi alla dem som arbetar inom äldreomsorgen.

I Alliansen är det Kristdemokraterna som profilerar sig mest i äldrefrågorna.

– Men jag har fått sätta mig in i och tyckt till om alla lagförslag som kommit på området, säger Margareta B Kjellin.

Hon tycker att Alliansen kommit långt i utvecklingen av vård och omsorg för äldre.

– Vi har satsat 1,3 miljarder kronor, åtta gånger mer än förra mandatperioden på att höja kvaliteten. Vi har inte gett pengar bara för att anställa mer personal, utan definierat sju utvecklingsområden där kommunerna och landstingen fått söka pengar.

Lagen om valfrihet inom äldreomsorgen ser hon också som en framgång.

– Jag personligen tycker det är synd att det inte blev obligatoriskt för kommunerna att införa systemet. Hudiksvall har valt att inte göra det alls. Söderhamn har gjort det marginellt. Nordanstig har jobbat mest med det här.

Samarbetet mellan landets kommuner och landsting fungerar ännu inte. Äldre skickas fortfarande fram och tillbaka mellan vård och omsorg. Det måste bli ett slut på det, anser Margareta B Kjellin.

– Om Alliansen behåller regeringsmakten kommer vi att tillsätta en speciell person som följer den här utvecklingen. Om man inte löser det här frivilligt, kommer det att bli lagstiftning perioden därefter. Jag har en idé om att kommunerna ska anställa team runt de äldre med läkare, arbetsterapeut och så vidare. Då slipper vi gränsdragningsproblemen.

Gentemot Gävleborg arbetar naturligtvis Margareta B Kjellin också med helt andra frågor. Infrastruktursatsningar ser hon som viktiga för länet.

– Jag tar åt mig äran för att tingsrätten räddades kvar i Hudiksvall.

Enligt opinionsundersökningarna verkar Moderaterna kunna göra ett bättre val än 2006 då de i Gävleborg ökade från ett till två mandat. Tomas Tobé från Gävle är länets andra M-riksdagman.

– Vi siktar på tre mandat. Det normala för oss har varit två mandat. Valet 2002 var ett undantag. Senast hade det behövts ytterligare 190 röster för ett till mandat, om vi tagit dem direkt från Socialdemokraterna

Mer läsning

Annons