Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nyinvigning på Ulvberget: Här ska du sortera sin mat

Solpaneler ska ge elektricitet till Ulvbergets återvinningscentral där det också införs återvinning av textil och gips. I april inleds försök med sopsortering av matrester berättar avfallschef Pär Norberg.

Läs mer: Ulvberget byggs ut med satsning på biogas

Det var många besökare på Ulvbergets återvinningscentral i Hudiksvall på lördagen. Alla hade inte kommit för att titta på de nya solcellerna utan var där för att göra sig av med skräp.

Genom ett samarbete med Röda korsets kretsar i Forsa och Hudiksvall kommer textil att kunna lämnas på Ulvberget. Du som vill bli av med kläder kan själv välja att ge kläderna till Röda korsets försäljning. Kläder av sämre kvalitet skickas till Tyskland där fibrerna återvinns och bland annat används som isoleringsmaterial i bilar. Även skor kan numera lämnas på Ulvberget och här kan du också välja att låta dem gå till försäljning eller till återvinning.

Byggmaterial är en stor andel av det som slängs på Ulvberget och nu ska gipsplattor börja återvinnas. Det är inte bra att deponera gipsskivor eftersom de är beklädda med papper som är ett material som ruttnar. Ett företag i Uppsala har maskiner för att separera gipset från papper och det är där återvinningen kommer att göras.

Läs mer: Förbättrad återvinning på Ulvberget

Men en tredjedel av soporna som Hudiksvalls hushåll slänger är matrester. I april inleds ett försök med att låta hushållen sopsortera och slänga organiskt material. Det handlar främst om grönsaksblast och matrester.

Vilket område som först får de bruna kärlen för matavfall är inte bestämt än, men målsättningen är att systemet ska vara fullt utbyggt inom två år. Samtidigt pågår ett samarbete med Sundsvalls kommun och Östersunds kommun som syftar till att bygga en gemensam biogasanläggning i Sundsvall för matresterna.

Läs mer: Pär Norberg blir chef för avfallet