Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nyinflyttade konstnärer

Hälsingland har fått två nya konstnärer. Bo Söderström och Gudrun Åsling har flyttat från Göteborg till byn Sanna utanför Järvsö. De har tagit över konstnärerna Sture och Kerstin Ekengrens hus.
– De var min morbror och moster och de har betytt mycket för mitt konstnärskap. Det är nog tack vare de som jag är konstnär i dag, säger Bo.

Som liten var Bo mycket hos Sture och Kerstin under skolloven och det var de som introducerade Bo för konstvärlden. Sture och Kerstin hade även en stuga i Björkliden i Abisko dit de åkte ofta.
– Jag fick ett stativ av Sture och vi satte oss i naturen och målade, jag fick redan i unga år leva ett konstnärsliv, berättar Bo.
Om Bo åkte till sitt konstnärsliv under skolloven kan man säga att Gudrun levde i det eftersom båda hennes föräldrar var konstnärer.
– Jag har alltid tyckt att konst varit roligt. Och mina föräldrar har uppmuntrat mig, säger hon.


Kerstin och Sture Ekengren fick inga barn och frågade redan på 80-talet om Bo ville ta över deras hus i Sanna.
– Men då ville jag inte flytta hit, jag hade ju familj och barn i Göteborg, berättar Bo som ofta besökte Kerstin när hon blev äldre.
– Det var väl då det flög in i mitt huvud att jag kanske skulle ta över huset och Kerstin ville gärna att jag gjorde det, berättar Bo med ett leende.
Bo och Gudruns barn bor kvar i södra Sverige.
– Nu när vi bor i hus kan hela familjen bo tillsammans igen när de hälsar på, precis som när barnen var små, säger Gudrun som tycker att flytten har varit spännande.
– Jag har bott i Göteborg nästan hela mitt vuxna liv och är uppvuxen i Skåne så det känns som om att man fått väldigt mycket av Sverige. Det är fint att ha fått bo i så många landskap, säger Gudrun.


På Konstepidemin i Göteborg har Bo och Gudrun en varsin ateljé. Det finns över 100 ateljéer och bland annat författaren Åke Edwardsson håller till där. Dit kommer Bo och Gudrun åka med jämna mellanrum för att arbeta med olika konstverk och samtidigt passa på att träffa familjen.
– Jag kommer att fortsätta ha kurser där som konstnär och pedagog, säger Gudrun.
De har haft utställningar runt om i Sverige och gjort flera offentliga uppdrag men de har aldrig ställt ut i Hälsingland.
– Vi har aldrig ställt ut norr om Stockholm så det ska bli väldigt spännande att etablera sig här, säger Bo.
De flyttade in i huset i Järvsö i augusti och de första månaderna har gått till att göra sig hemmastadd.
– Det är en jätte trevlig by vi bor i och vi har upplevt en fantastisk sommar, höst och vinter. Tidigare hade vi inga riktiga årstider, säger Gudrun.
Bo har läst på om hälsingegårdar och han har flera av böckerna liggandes på ett bord.
– Man märker att det finns en stolthet över kulturbygden här och det är roligt, säger Bo.
– Allt är så vackert här. I Västergötland finns det flera hus som har blivit förstörda, här har man låtit husen ligga kvar vackert i naturen, säger Gudrun.


Bo är född i Stockholm och flyttade sedan till Göteborg.
– Jag bröt ju upp med mina rötter i Stockholm väldigt tidigt och jag har väl aldrig riktigt fått känslan för Göteborg så på ett sätt känns det väl som att komma hem och tillbaka till rötterna nu när vi har flyttat hit, säger Bo.
Gudrun har sin ateljé i ena hörnet av trädgården.
– Förut fick man gå genom hela stan för att komma till ateljén, nu behöver man bara gå den här korta biten, säger hon när hon går den skottade vägen från huset till ateljén.
Ateljén har stora fönster ut mot trädgården och en stor vävstol som Kerstin använde förr står precis innanför dörren.
– Jag är ju utbildad textilare så jag får nog komma på något projekt så jag kan använda vävstolen, säger Gudrun.
Hon har börjat packa upp färger och penslar. Längs väggarna står tre tavlor som hon har börjat måla.
– Även om mina tavlor är enkla vill jag att det ska hända något i bilden, det kan vara ränder som ligger åt fel håll men som ändå bidrar till en ordning, förklarar Gudrun.
På bordet ligger ett papper där Gudrun har målat olika rutor i flera färger. Utifrån dessa kan hon klippa ut mindre rutor som hon sedan bearbetar i datorn och skriver ut.
– I och med att jag tar in de i datorn kan jag förstärka färgerna mycket mer, berättar Gudrun.
Hon bläddrar i en mapp med flera bilder som är inbäddade i skyddspapper. För ett par år sedan gjorde hon mönster åt IKEA i Älmhult.
– Det är så roligt med skapande, man utvecklar idén under tiden och det är inte alls säkert att det blir så som man tänkt från början, säger Gudrun som även tycker om att arbeta i svartvitt och med tusch.


I det stora rummet i huset har Bo sin ateljé. På ena väggen har han satt upp flera små tavlor som han har gjort. Det är enkla och raka linjer och han brukar blanda i något material i färgen för att få struktur.
– Man kan blanda i spån och så blir det en helt annan struktur. Jag brukar också fälla in järn i konstverken, säger han och visar en tavla där han målat järnet med spissvärta.
Bo ritar mycket i olika teckningsblock och jobbar med båda små och stora tavlor. Färgen blandar han i ordning själv för att få en intensiv färg.
– Jag ritar ofta motiven först, det kan vara saker jag sett någonstans och ibland kan jag gå tillbaka i mina ritblock och hitta någon form som jag fortsätter att arbeta med, det ena ger det andra, berättar Bo.
I maj kommer de öppna upp sina ateljéer för dem som vill boka tid och se deras konstverk.