Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nyinflyttade grannar på Mjölnäsvägen

Det är inte som förr i tiden. Då hade alla som bodde på Mjölnäsvägen en gemensam majbrasa och firade Valborg ihop. Folk har flyttat och nya har flyttat in. Men det finns potential för nya, gemensamma majbrasor, tror grannarna.

En gång i tiden fanns det ett poplärt utomhusbad i Vågbro. Och vägen dit var Mjölnäsvägen.

Numera är platsen ockuperad av flera slitna skateboardsramper, skräp och glassplitter. Alla undviker stället. I synnerhet hundägarna.

Annars är Mjölnäsvägen en fin gata och en fantastisk plats att ha sitt hus på, säger de som bor där.

Lugnt och fint som på landet, samtidigt som det är nära till stan.

Den första vi träffar på är Lasse Bergström. Han är ute och promenerar med den nyinskaffade hunden Bosse – en nyklippt pudel som vid flytten fick ett nytt namn.

– Han hette Jesus, när han kom till oss. Men hur skulle det se ut om jag sprang omkring här i området och ropade på Jesus på kvällar och morgnar, säger Lasse och skrattar.

Sådant kan missuppfattas.

Och Bosse är en kavat kille. Han är inte den som lägger sig platt för den 45 kilo tunga Berner Sennentiken Emma, som också bor på Mjölnäsvägen med sin matte Berit Hallkvist och husse Dolve Strand.

– Vi har bott här i 15 år nu, säger Berit.

Hon stormtrivs med att ha naturen inpå knuten, med undantag för den närgångna älgtrion som härjade i området förra vintern och eventuella rådjur som äter upp planteringarna. Och hon gillar sin trädgård och det väl tilltagna växthuset.

– Jag jobbar ju på Åsbacka handelsträdgård, så jag har vanan inne, säger Berit,

Deras närmaste grannar är Julia Cedermark och Robin Gunnarsson. De köpte sitt livs första hus för några månader sedan och har inte en aning om vad trädgården kommer att leverera den är sommaren.

Än så länge har det mesta handlat om insidan av huset.

– Huset var nyrenoverat och klart i en stil som vi gillar. Det var som om vi skulle ha gjort det själva, så det var bara att flytta in, säger Robin.

De uppskattar även läget.

Lasse Bergström har bott sju år på Mjölnäsvägen. När livet tog en ny riktning sålde han sitt hus i Humlan och flyttade till villaområdet i Vågbro.

– Jag bodde vid havet, säger han.

Nu har han 15 meter till Lötån, och det är inte riktigt samma sak som att bo vid havet och ha egen brygga. Så visst finns det en längtan till det solglittrande havet nu när våren är här.

– Men det är bra här också och vi har trevliga grannar, säger Lasse.

Elin Svenström, kan skriva under på det.

När hon drabbades av ryggskott fick hon hjälp med gräsklippningen. Utan att ens behöva fråga.

– Grannarna är så snälla och hjälpsamma, säger Elin.

I fyra år har hon och hennes familj bott på Mjölnäsvägen. Dotter Tuva-Li har precis lärt sig att cykla. Nu fräser hon omkring på sin rosa cykel och är mycket nöjd. Hon har även döpt om sin gata till Dolve-backen – och det tycker Dolve är väldigt fint.

När gänget samlas i Dolves uterum märks det tydligt att det finns vilja att återuppta Mjölnäsvägens nybyggare, som firade Valborg ihop och hade andra trevligheter för sig.

Och det ska inte dröja så länge förrän Mjölnäsvägen får fler invånare. Tuva-Li ska nämligen få ett syskon till sommaren.