Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nyhetstorka – eller makten har semester

/

Annons

God morgon Ljusdal! Sommar, mygg, sol, regn, ledighet och nyhetstorka.

Konstigt ord, nyhetstorka. Landets redaktioner har förberett sig på att vi, som vanligt, går in i en period av nyhetstorka när den så kallade industrisemestern inträder.

Så är det naturligtvis inte. Nej det handlar mer om att redaktionerna har tagit semester. Sommarvikarierna får således i huvudsak rapportera om sommarhändelser.

Begreppet nyhetstorka finns egentligen inte, det är snarare ett annat uttryck för makten har tagit semester. De flesta politiker tar det lugnt under sommaren, både på riks -och lokalplanet. Även om det i år är lite mer fart än vanligt på riksplanet i och med Sveriges ordförandeskap i EU.

Även den andra makten, finans- och näringslivsvärlden tar det lite lugnare under sommaren.

När dessa tre maktgrupper, media, politiker och näringsliv tar semester uppstår fenomenet nyhetstorka. Det är nu de stora lösnummerredaktionerna sitter och väntar på något vansinnesdåd, eller någon känd persons död.

Kungen av pop, Michael Jackson, tragiska bortgång kom som en cynisk skänk från ovan i början av nyhetstorkperioden. I en dryg vecka räddades nyhetstorkan av denna tragiska händelse.

Upploppen i nordvästra Kina i Xinjiangprovinsen håller igång icke lösnummermedia ett par dagar till. Konflikten mellan uigurer och hankineser är ytterligare ett kapitel i världens blodbad som orsakats av ekonomin. Etniska och religiösa motsättningar som resulterar i ekonomisk underlägsenhet är även här orsaken till konflikten.

Precis som i Nordirland och Palestina.

De fattigaste tillhör oftast samma etniska och religiösa grupper. Det utmynnar i våld och långvariga konflikter blir oftast ihågkomna och beskrivna som etniska och religiösa konflikter. Att det handlar om fattigdom och ekonomiskt förtryck försvinner ofta i rapporteringen.

Måste dock säga att just konflikten i nordvästra Kina har, även av svenska media, beskrivits som just en ekonomisk konflikt i första hand. De i huvudsak muslimska uigurerna, som fram till 50-talet var i majoritet i området, har fått det svårare och svårare ekonomiskt sedan hankineserna ökat i antal och också tagit över den politiska och ekonomiska makten i området.

Men även lokalt dyker det upp en och annan nyhet som är ganska ovanlig under nyhetstorkan.

Kritik mot BUN för att man vill forcera bioenergiprogrammet på naturbruksgymnasiet. Rektor ser inte hur pengarna ska räcka till.

Fru Ä kontrar med att det är ett politiskt beslut och då är det bara att gilla läget. Hon har i och för sig en hel del poäng i att det är bråttom om Ljusdal ska bli bäst i landet på att utbilda i ämnet bioenergi. Men det borde nog skickas med lite mer styrning till de verkställande tjänstemännen/kvinnorna.

Om man ska gasa och samtidigt bromsa måste klara politiska direktiv ges vart det ska gasas och vart det ska bromsas. Att fatta snabba, kanske inte helt genomtänkta, beslut i en politisk nämnd för att sedan låta tjänstemännen genomföra det inom ramen för lagd budget låter inte som ett framgångskoncept. Tala om hur den nya biosatsningen ska finansieras.

 

 

Mer läsning

Annons