Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nyheter vid Ol-Anders

Björkarna vid hälsingegård Ol-Anders i Alfta skiftar i grönt. Gården står inför en ny spännande sommarsäsong.

Annons

I år tar Ovanåkers kommun över hela driften vid hälsingegård Ol-Anders i Alfta, som även är besökscentrum för världsarvsgårdarna. Det innebär att kommunen även driver kaféet och tar hand om visningarna i gammelgården med sitt vackra dalmåleri. Där kommer det i sommar att vara uppdukat till bröllopsfest i herrstugan.

– Jag stod med tårar i ögonen när jag fick se det första gången, säger Annika Röstberg Hagelin som är verksamhetsansvarig vid Ol-Anders och världsarvsgårdarnas besökscentrum.

Det kommer också att finnas mer att göra för barn, när föräldrarna tittar runt på väggmåleri och brokvistar.

Förhoppningen är att antalet besökare ökar i sommar. I fjol räknar Ol-Anders att man hade 4 000 besökare. Det kan jämföras med de 10 000 besökscentrum i Järvsö hade och de 12 000-15 000 världsarvsgården Erik-Anders hade.

– Vi borde kunna öka vårt besöksantal rejält, säger Annika Röstberg Hagelin.

En nyhet för denna sommarsäsong är att världsarvsgårdarna Jon-Lars och Pallars i Långhed kommer att visas varje dag i besökscentrums regi. Det var något som efterfrågades förra sommaren. Det går att se bara en av gårdarna eller båda. Gårdarna har fasta visningstider, vilket också efterfrågades förra sommaren. Det är Kersti Hisved som kommer att guida runt.

– Det ska bli hur spännande som helst. Nu finns möjlighet att få en guidning varje dag i sommar, säger Annika Röstberg Hagelin.

Hälsingegård Ol-Anders och besökscentrum för Världsarvet Hälsingegårdar öppnar dagligen den 2 juni och stänger den 31 augusti.

Ovanåkers kommun satsar i sommar stort på sommarjobb för ungdomar och 16 ungdomar kommer att få sommarjobb vid Ol-Anders. De jobbar inte samtidigt, utan är uppdelade i fyraveckorsperioder

Nu på söndag den 11 maj kommer en mingelmässa att arrangeras vid Ol-Anders i Alfta. Det innebär att ett 20-tal föreningar och företagare, runt 45 personer, ställer ut och presenterar sin verksamhet för att uppdatera varandra och de som kommer till mässan i vad som händer i Ovanåkers kommun. 

Allmänheten har också möjligt att komma dit.

På eftermiddagen åker gruppen utställare på en busstur runt i kommunen.