Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nyfiken på fiken

Varje kafé har sin historia. Om man skrapar lite på glasyren hittar man alltid något spännande där under.

ybastun som blev bagarbod

Wilmars bagarbod i Los är vida berömd för sina semlor men allt började med ett stort pepparkaksbak i mitten av 1950-talet hemma hos Wilmar och Inez Nilsson. Baket gav mersmak och Nilssons öppnade bagarbod på byn.
Så småningom flyttade boden in i den gamla bybastun, och såsmåning om tog sonen Anders och hans fru Lena över ruljangsen. Och frågan är om inte bagarboden tagit över bybastuns roll som samlingspunkt – trångt och varmt och gemytligt är det i alla fall.

 rån multronstället till smultronställe

Gröna systrar är ett riktigt smultronställe, en trädgårdsbutik halvt i det fria där inredning, växter och kafé flätats samma till en angenäm helhet.
Och ett smultron ställe är också vad det var från början. Här, i den fina sydsluttningen där trädgårdsväxterna trivs så bra, brukade systrarna Carina Wilhelmsson och Mia Wiktorsson plocka smultron när de var barn. Ett halvt stenkast från föräldragården Stockåker i byn Finflo utanför Hudiksvall.
Men det var långt innan de fick idén att rusta upp den gamla timrade bakstugan som låg där i backen och fylla den med blommor och hembakat kaffebröd ...

Kustleden i Strömsbruk - drömmen som gick i uppfyllelse

Det är under sommarhalvåret som Jaye och Johan Adlercreutz driver kafé och vandrarhem i det gamla brukskontoret i Strömsbruk, resten av året lever de nomadliv och jobbar med media.
Det gulrappade huset ligger vackert mellan den brusande ån och den grönskande bruksparken. Serveringen är liten, Jaye vill ha det så, hon vill ge personlig service till sina gäster.
Maud och Assar är stamkunder. Vintern har varit lång, ända sedan i september förra året har de väntat på att kaféet ska öppna igen och att Jaye ska baka den där fantastiskt goda kanadensiska gräddfilskakan.

 Träslottet i Arbrå - med smak för kvalitet

Hans-Andersgården i Koldemo har anor från 1700-talet. På 1960-talet hamnade den på världskartan under namnet Träslottet. Det var då som visionären och konsumentjournalisten Willy Maria Lundberg fick ögonen på gården och gjorde den till ett mecka för svensk design och en inspirationskälla för trädgårdsintresserade.
Willy Maria hyllade kvalitet och maten var inget undantag. I gårdens kafé bjöd hon gärna på norrländska och hälsingska specialiteter. I dag är hon borta sedan länge och Träslottet har nya eldsjälar vid sin sida. Men hälsingsk ostkaka med saftsås är fortfarande gårdens paradrätt.

 med linneduk på bordet

Mellan vidsträckta hälsingska åkrar i trakten av Mo ligger en engelsk trädgård. Den skapades av Stephen Bennet som på 1700-talet drev Flors Linnemanufaktur, på sin tid Europas främsta damastväveri med sju kungahus som kunder.
I Bennets gamla trädgård öppnade Lena Anderssons föräldrar kafé i mitten av 1960-talet. Om vintrarna drejade de sina Ranbokrukor, om somrarna sålde de keramik och kaffe med dopp under lövträdens susande kronor.
Nu har Lena och hennes man Sven tagit upp tråden från föräldrarna och från Bennets 1700-tal. Nu doftar det kaffe i trädgården igen och med utställningar om gammalt och nytt linne knyter Lena samman 1700-talet med nutiden.

är är gudagott att vara

Café Centrum är ett fik av gammalt klassiskt snitt mitt i bandybyn Edsbyn. Här har edsbyborna druckit kaffe och smaskat wienerbröd i årtionden. Kaféet ligger ovanpå en blomsterhandel med en vidunderlig utsikt över Hälsinglands blånande berg.
Sedan drygt tio år tillbaka är det kyrkorna i Edsbyn som driver kaféet, och second handbutiken som ligger intill, genom samarbetsgruppen Edsbyns diakonala arbete. "Det här är en kravlös miljö, här får man vara som man är, här behöver man inte var perfekt" säger själavårdaren Eva Nordstrand och hennes kollegor.
Men säga vad man vill, nybakt morotskaka är allt bra perfekt ändå!