Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nyanlända kan bli en plusaffär

Ett bra flyktingmottagande ger plus i kommunkassan och kan utveckla samhället. Det var en av frågorna som lyftes under tisdagens integrationsmöte.

Projektet Frivillig i Gävleborg vill stärka och utveckla integrationen i länets kommuner.

Arbetet har pågått sedan november förra året och syftet är att ta fram en grund för hur kommunerna ska kunna utveckla sitt integrationsarbete.

De kommande veckorna ska projektledarna Marika Engberg och Rebecca Mårtensson turnera i länet och arrangera möten med föreningar och frivilliga.

Först ut var Ovanåker. Ett 50-tal personer kom på tisdagskvällen till biblioteket i Edsbyn för att bidra med sina idéer och synpunkter.

– Det finns ett behov av att utveckla integrationsarbetet. Vi vet att nyanlända har stor hjälp av att komma i kontakt med personer som bott länge i Sverige – för språket och för att förstå vårt samhälle. Samtidigt vet vi att de kan vara en resurs, speciellt för föreningslivet som tappar medlemmar, säger Marika Engberg.

Målet med projektet är att hjälpa kommunerna med kunskap och verktyg för att göra integrationsarbetet till en naturlig del av samhället.

– Vi ser att det finns en vilja och nyfikenhet från allmänheten att jobba med det här. Det måste vi ta vara på, säger Marika Engberg.

Deltagarna fick tre frågor att diskutera i mindre grupper: Hur sammanför vi på bästa sätt frivilliga med nyanlända, hur an föreningar hjälpa till att skapa nya mötesplatser och hur gör vi för att det här arbetet blir ett naturligt inslag i samhället?

Med på träffen var också Ingrid Lundin, integrationshandläggare på Ovanåkers kommun.

Hon berättade att ungefär 400 flyktingar kommit till Ovanåkers kommun sedan nystarten av flyktingmottagandet hösten 2006. Ungefär 300 av dem bor fortfarande kvar i kommunen.

– Det här är ett viktigt arbete. Hur gör vi så att nyanlända inte ses som annorlunda och något som vi ryggar tillbaka inför? undrade hon.

Även Anders Pommer deltog vid mötet. Han har anställts av Ovanåkers kommun som föreståndare för ett nytt HVB-hem för ensamkommande barn som ska öppna till sommaren.

Han passade på att slå hål på några myter kring flyktingmottagandet. Till exempel den om "har vi verkligen råd att ta emot dem?".

– Hela flytingmottagandet finansieras av statliga medel, som skapar arbetstillfällen och generar skatteintäkter till kommunen. Hanterar man det på rätt sätt blir nyanlända en enorm resurs och en stor plusaffär, säger han.