Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nyanlända får gå före i kön till friskolor: "Viktigt för att minska segregationen"

Ny lagstiftning möjliggör att ett visst antal nyanlända får gå före i kön till friskolor. – Vi är positiva till lagen men det är klart att det kan bli problem, säger Peter Nyman, ordförande och huvudman för friskolan Lust och Lära.

I ett försök att minska segregationen i skolan har regeringen tillsammans med de borgerliga partierna presenterat en regeringsproposition som föreslår att friskolor med kösystem ska kunna kvotera in upp till 5 procent nyanlända barn.

På friskolan Lust och Lära i Bollnäs är man positiv till den nya lagen. Samtidigt finns viss oro att vissa personer kan komma att anse sig snuvade på sina platser till skolan de köat för under många år om en nyanländ går före dem i kön.

– På vår skola har vi de som stått i kö sedan 2009, säger Lust och Läras huvudman Peter Nyman och fortsätter:

– Man kan ha förståelse för att det kan bli funderingar varför några får gå före i kön, men vi är positiva till den här lagen och hjälper gärna till om kommunen har problem.

Peter Nyman tror trots allt att de flesta kommer acceptera att ett visst antal nyanlända barn får gå före i köerna.

Hur det i praktiken kommer att lösas på friskolan Lust och Lära har Peter Nyman däremot inget svar på i dagsläget.

– Utgångsläget är att vi ska kunna ta in våra 390 elever från kön, sen får vi se, säger han.

Barn- och utbildningsnämndens ordförande Kristoffer Lindberg (S), är positiv till den nya lagstiftningen.

– Det känns fantastiskt bra och viktigt för att kunna minska segregationen vi har i Sverige och ojämlikheten mellan skolorna. Och så är jag väldigt glad att det är en så stor politisk enighet kring detta, säger han.

Kristoffer Lindbergs uppfattning är att de flesta friskolor vill ta emot nyanlända och dela på ansvaret. Innan den här lagen gick igenom har de inte kunna göra det på samma sätt som kommunala skolor kunnat göra.

– I dag är det tio procent av skolorna som tar emot hälften av alla nyanlända. Ett sånt system kan vi inte ha, säger han.

Hur det ska gå till rent praktiskt är däremot inget vare sig KristofferLindberg eller Peter Nyman kan svara på i nuläget.

– Antagligen frångår man inte kösystemet så att de elever som skulle kommit in på skolan plötsligt inte gör det. Man löser det kanske genom att ta in fler elever. Men då kommer frågan om man då måste utöka lokalerna eller om det går att omorganisera i de lokaler man redan har, säger Kristoffer Lindberg.

Lust och Lära har profilerat sig som en friskola med små klasser och anpassat klassrummen därefter. Att de kommer bygga ut lokalerna är inget skolans huvudman Peter Nyman tro kommer att ske.

– Det är fullt på vår skola i de lokaler vi har nu, säger Peter Nyman.

Hur stora klasser kan skolan ta emot i framtiden?

– Vi har några gruppper på 20 elever och några på 18. Vi har inga andra tankar.

Kan det bli aktuellt med en flytt?

– Nej aldrig, det tror jag inte.