Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nyanlända bygger utegym

Åtta nyanlända bygger utegym och röjer skog i ett nytt projekt i Bollnäs kommun som pågår i ett år. Kostnaden är tre miljoner kronor.
– Jag hoppas få jobb som snickare, säger Rezene Abraha.

Bollnäs friluftsområden ska få ökad tillgänglighet. Nu satsar kommunen och Arbetsförmedlingen på ett nytt projekt. Nyanlända med försörjningsstöd får delta i olika avdelningars arbete med enklare byggen, med fiske, i skogsområden och på fritidsavdelningen. Tanken är att deltagarna ska få växla mellan olika avdelningar. Några platser som de arbetat vid är på Bolleberget, Grosjöbergets naturreservat och på Galvåns naturreservat.

Kommunen har köpt sågar, deltagarna går röjsågsutbildning och städar upp i skogen. Deltagarna rustar också bland annat Hälsingeleden och bygger utegym på Hoberget, som nu är klart.

Gymmet i Hoberget har funnits i flera år, men har nu kompletterats även med lättare redskap.

– Från början kom projektet från socialförvaltningen, vi vill minska försörjningsstödet bland nyanlända i Bollnäs. Nu kan folk få individuellt utformade arbetsmarknadsinsatser och tillgängligheten i grönområden ökar också, säger Hansa Näsman, fritidschef på kommunen.

Niclas Bärj, anläggningschef på Bolleberget, har flera deltagare på sin avdelning.

– Det fungerar utmärkt, jag hoppas det kan bli en fortsättning på det här. Flera som är med är skickliga hantverkare från Afrika och det finns massa jobb att göra i våra grönområden. Jag tror att Bollnäsborna uppskattar att det blir fint och service som utegym. Vi ska även till sommaren bygga ett gym på Långnäs och ett i Kilafors vid skolan, säger han.

Deltagarna tillverkar nästan alla delar i gymmet själva.

Sedan tidigare har kommunen även utegym i Arbrå på Forsön och sedan i somras vid Bollegården.

LÄS ÄVEN: Nytt utegym står färdigt i Edsbyn

LÄS ÄVEN: Utegymmet har öppet när du har tid att träna

Han ser även fördelar för deltagarna.

– Jag tror att det är värt mycket att komma ut i praktik och att få jobba med något meningsfullt, säger Niclas Bärj.

LÄS ÄVEN: Nytt projekt ska hjälpa nyanlända

Aschalew Mekuria är arbetsledare inom projektet.

– Det är perfekt att nyanlända får lära sig språket och får vettiga arbetsuppgifter, säger han.

Tidigare byggde Rezene Abraha hus och jobbade som snickare i Eritrea.

– Nu hoppas jag att jag kan få arbete som snickare i Sverige snart. Vi förberedde alla delarna i ett snickeri vid Bolleberget innan vi monterade gymredskapen här vid Hoberget, säger han.