Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya vindkraftsplaner i Tönsen: Färre verk men större snurror

Det har snart gått fyra år sedan länsstyrelsen gav O2 Vindkompaniet tillstånd att bygga 42 vindkraftverk utanför byn Tönsen, sydväst om Kilafors. Fortfarande har inga vindkraftverk byggts och nu kommer exploatören med nya bud, man vill bygga färre men större vindkraftverk.

Det första tillståndet kom redan 2011 och O2 Vindkompaniet pratade då om en färdig vinkraftspark redan 2014. Beslutet överklagades, men året efter fick bolaget ett slutligt godkännande av sina planer från miljödomstolen.

Läs också: Miljardsatsning i Tönsen

Läs också: Överklagar vindkraftsbeslut

Nu har bolaget ändrat sig och lämnat in en ändringsansökan där man vill ändra i några av villkoren för det tidigare tillståndet. I stället för det tidigare planerade antalet på 42 vindkraftverk vill man nu bygga 27 verk och utifrån det vill man även göra vissa förändringar i det planerade vägnätet.

Man tänker sig 15 vindsnurror färre än i den ursprungliga planen, men samtidigt handlar det om 180 meter höga verk mot för den gamla idén om 150 meter höga verk, alltså 30 meter högre snurror.

Bollnäs miljö- och byggnämnd kommer under april månad att ta ställning till den nya ansökan och i slutet av maj hamnar frågan på kommunfullmäktiges bord för ett slutligt beslut.

Läs också: Hopp om ny översiktsplan hösten 2015