Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya vägar till jobb för unga: "Det är de galna idéerna som kan bli verklighet"

I hopp om att skapa nya vägar till arbete för kommunens unga, bjöd Arbetsförmedlingen in till ett idéforum under fredagen. Nya vägar skulle öppnas mellan Bollnäs ungdomar och de yrken som finns i kommunen.

- Vi vuxna är fast i gamla lösningar. Vi jobbar ur historien. Det är bra att hitta ett sätt att samverka med de unga som det här berör, säger Muhamed Chabchoub, arbetsförmedlingschef och initiativtagare till ungdomskonferensen Idéforum.

Fredagen blir en inspirations- och utvecklingsdag där personer från alla delar i samhället gemensamt ska engagera sig i att skapa en framtid för ungdomarna i Bollnäs.

Muhamed Chabchoub är glad att så många som 340 personer intagit platserna nedanför scenen. 120 personer är ungdomar.

- Det är jätteviktigt att de är här. Både ungdomar och företag, som kan berätta var de kommer att rekrytera om några år, säger Muhamed Chabchoub.

Han samarbetar med Marie Centerwall genom Arbetsmarknadsrådet och snart även Navet mot målet att få bättre utbildning och färre ungdomar som ramlar mellan stolarna. De vill att alla, oavsett etnicitet eller samhällsskikt ska bli sedda och få samma chans att hitta ett jobb.

- Vi har stor kompetensbrist på många områden. Inom vård och omsorg behövs det folk samtidigt som det saknas utbildningsplatser inom sjukvården. Matchningen går inte ihop, och vi vill inte att man ska känna att de behöver flytta, säger Marie Centerwall.

Den här dagen ska föda nya idéer genom att många människor träffas. Det ska finnas sätt att fånga upp de ungdomar som av någon anledning inte går till Arbetsförmedlingen, och att ta till vara på de idéer och det driv som andra ungdomar har.

Delegationen för unga till arbete, Dua, bildades av regeringen 2014, för att satsa på arbetsmarknadspolitiska insatser mot ungdomsarbetslöshet på lokal nivå.

Lillemor Hult och Peter Agerhäll från DUA besökte fredagens idéforum ocgh lyfte Bollnäs och Söderhamn som städer med bra samarbete.

- Vi har en bra företagsanda här i kommunen och vill tillsammans få till en bättre kommun att bo i, säger Muhamed Chabchoub.

Dua:s mål är att ingen ung ska vara arbetslös mer än 90 dagar och att Sverige ska ha lägst arbetslöshet i EU år 2020.