Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya upphandlingsregler gynnar lokalproducerat

Sent omsider har EU insett att dagens upphandlingsregler missgynnar en småskalig, etisk och miljömässigt hållbar matproduktion. Enligt nya anbudsregler kan nu även miljö, djurhållning och kvalité räknas in. Tidigare var lägsta pris det allt överskuggande kriteriet för att vinna en upphandling.

Det ensidiga prispressandet resulterade bland annat i kraftfoderberoende köttfabriker med oetisk djurhållning och storjordbruk med monogrödor, som kräver stora mängder konstgödsel och ogräsbekämpningsmedel. Kortsiktigt var det kanske lönsamt men på längre sikt förödande och ohållbart både för miljö och folkhälsa.

Då Sverige har världens hårdaste djurskydds- och miljölagar har det fört med sig att vi inte kan konkurrera kostnadsmässigt med omvärlden. Senaste årens dramatiskt ökade köttimport från Danmark, Irland, Tyskland och Sydamerika bär syn för sägen. Men även ur beredskapssynpunkt behöver vi inrikta oss på att ställa om till en mer uthållig livsmedelsförsörjning.

Flera svenska kommuner har dock börjat kräva höga djurskydds- och miljökrav i sina upphandlingar. Sigtuna kommun har enligt en dom i kammarrätten fått rätt att ställa upp striktare djurskyddskrav. Också i Linköpings fullmäktige har man i en motion krävt strängare djurskydd vid kommunal upphandling. Miljöstyrningsrådet har utifrån Sigtunadomen tagit fram kriterier för upphandling av livsmedel som också borde utgöra grunden för vår kommuns kommande livsmedelsupphandlingar.

Det är dags att börja värna om våra uppfödare av nötkreatur, svin och får i Hudiksvall med omnejd. Men de behöver stöd för att utveckla sin verksamhet. Maria Larsson, kostekonom och upphandlare hos Inköp Gävleborg, hade för en tid sedan en intressant information på Café Planet (Omställning Hudiksvall), om vilka möjligheter de nya reglerna ger vid kommunala livsmedelsupphandlingar.

En bra början är kommunens satsning på tillagningskök på dagis, skolor och äldreboende. I ambitionen att bli Sveriges ledande ekokommun kan det vara en god fortsättning att bjuda in de lokala livsmedelsproducenterna till en träff om de nya bestämmelserna. Genom samverkan kan vi stärka vår omställning till ett hållbarare samhälle.

Gröna Seniorer

genom Eva Bovin

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel