Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya uppgifter – förbundet lovade att inte bestraffa systrarna: "Ett svek"

Tvillingarna Klara och Selma Hammarström stoppades från att delta i Nordiska Mästerkapet av Svenska Ridsportsförbundet.
Nu kritiseras förbundet för sitt agerande.
– Jag tycker att det är ett svek mot ungdomarna, säger Anna Hassö, ryttarrepresentant i ryttarkommittén, till Expressen.

Annons

Hela Hälsingland rapporterade redan förra veckan om att Klara och Selma Hammarström inte fick delta i NM i ponnyfälttävlan.

Motiveringen från förbundets sida var att Klara och Selma ska ha festat en kväll i Malmö under ponny-EM. Systrarna har i efterhand medgett att de befann sig på det hotellrum där festen ägde rum, men att de inte drack en droppe alkohol.

– Det var 18-åringar på rummet, och det förekom alkohol men jag drack ingenting. Dom som inte vill tro på mig, dem tror inte på mig. Det är inte heller själva problemet vad folk tror, utan det är hur allt har hanterats, har Klara Hammarström sagt till helahalsingland.se tidigare.

Trots förnekandet från Klara och Selma valde förbundet att stänga av dem under NM den gångna helgen. Men enligt Anna Hassö, som varit i kontakt med familjen Hammarström, hade förbundet bestämt att inte dela ut någon avstängning efter kvällen i Malmö.

– Man hade ett möte, där en representant för Riksidrottsförbundet var med och där man la upp det utifrån en policy att man inte straffar, utan att man ska titta framåt. Då tycker jag inte att man kan gå in och ändra det efter några dagar, bara för att någon på förbundet har en annan åsikt, säger Hassö till Expressen och fortsätter.

– Jag tycker att det är ett svek mot ungdomarna. Jag tycker att det har varit svajigt från förbundets sida.

Expressen: Varför tror du att förbundet ändrade sig?

– Man sa att det var utagerat, men sedan gissar jag att när Wiveka (sportchefen, Lundh) kom tillbaka på kansliet fick hon skit för att man inte delade ut någon bestraffning. Men det är bara en gissning.

Ridsportförbundet har i efterhand dementerat att systrarna blivit avstängda från NM utan att det handlat om att de helt enkelt inte blev uttagna. Expressen menar dock att det finns en mejlkonversation som visar att förbundet har korrigerat sin beskrivning av bestraffningen.

Förbundsordförande, Ulf Brömster, erkänner att förbundet gjort ett misstag.

– Det må så vara att det var en olycklig kommunikation, det håller jag med om. Men det som nu är sagt att de inte var uttagna till tävlingen som var i helgen.

Expressen: Klara och Klaras föräldrar säger att det på mötet som hölls efter incidenten i Malmö blev man lovade att det inte skulle bli någon bestraffning.

– Jag kan inte kommentera det. Jag var inte med vid det tillfället, men om det är på det sättet så är det givetvis olyckligt.

Expressen: Vad säger du om att det ändå blev en bestraffning?

– Jag kan inte kommentera den enskilda händelsen, utan bara hänvisa till vårt tidigare uttalande.

Expressen: Klara säger själv, och vi har hört även från andra håll, att ledare dricker på tävlingar, vilket går emot den gällande alkoholpolicyn. Vad tycker du om det?

– En alkoholpolicy har vi och den är till för att följas. Det är jätteenkelt. Vi måste ta en diskussion kring det, om det är på det sättet.

LÄS MER: EM-medaljören vill lämna tillbaka medaljen: "Känner mig kränkt"

Annons