Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya turer kring ”Torggallerian”

Vi kanske får se en ny ”Tödde&Mödde”-variant där Olle kommer att glädjestrålande utropa: ”Jag är nöjd – det blev i alla fall en vacker tumme”.

Jag håller med Bengt Åke O, som kallade det hela för ett ”déjà vu” Om man vill vara rolig skulle man kunna kalla det för ett upprepat déjà vu. Minns ni väskfabriken på 70-talet? En märklig transaktion där ett storstilat projekt kallat ”guldhuvudet” skulle garantera arbete åt ett stort antal sömmerskor.

Det gjorde det också – i början. Men eftersom ägaren var smartare än kommunens förhandlare såg han till att det i kontraktet stod att det ”skulle garanteras arbete” – men inte för hur många! Följaktligen minskades antalet arbetare regelbundet för att till slut bestå av en liten man, som sydde fast spännen på väskorna.

Det innebar att stora ytor i fabriken stod tomma, vilka ägaren naturligtvis hyrde ut till diverse intresserade bland annat Bollnäs kommun.

Jag sammanfattar: Kommunen hyrde alltså av ägarna, som i sin tur hyrt av kommunen. Häpp!

Nu är vi där igen – kommunen måste förhandla med Sjaelsö för att sätta ut några soffor på ett område, som man egentligen moraliskt fortfarande äger, eftersom Sjaelsö ännu inte fått fram någon galleria.

Jag trodde i min enfald att kontraktet var formulerat enligt följande: ”Sjaelsö AB garanterar att senast... (datum) ska en galleria stå klar på avsedd mark. Om datum överskrides har Sjaelsö att betala kostnaderna för att återställa torget i sitt ursprungliga skick!”

Så är det inte. Det enda krav vi ställt är att arbetet ”ska påbörjas” ett visst datum. Inget slutdatum alltså. Det innebär att vi kan få se en ny väskfabrikshistoria igen; en ny ”Tödde&Mödde”-variant där Olle kommer att glädjestrålande utropa: ”Jag är nöjd – det blev i alla fall en vacker tumme”.

PS. Obs att jag inte med ett ord nämnde de ännu mer otroliga historierna ”Prosolvia” eller ”Teknikplattformen”. Jag rekommenderar den intresserade att kolla med vårt kommunala info-kontor! DS.

Swempa Larsson

 

 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel