Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya skolskjutskrav från Rengsjö

Protesterna mot förändrade skolskjutsar i Rengsjö och Växbo fortsätter.
Nu kräver föräldrarådet i Rengsjö en rad åtgärder från kommunens sida, när det gäller "den livsfarliga och dåligt planerade skolskjutsen".

Skolskjutsorganisationen i Rengsjö/Växbo-området förändrades vid skolstarten i augusti. Ändringen innebär bland annat att barn som tidigare har hämtats med särskilda skolskjutsar i Höle-byarna, numera får busskort till X-trafiks linje 78 – med hållplatser vid Växbovägen – i stället.

Det här har föräldrar protesterat mot redan före skolstarten – och hänvisat till farliga hållplatser och alltför höga hastigheter med tung trafik på Växbovägen.

När skolorna sedan började, blev det problem med platsbrist i morgonbussen från Rengsjö via Växbo till Bollnäs – där alla barn inte fick sittplats.

Nu har också Rengsjö föräldraråd lämnat in en protestskrivelse till kommunen med liknande innehåll. Den avslutas med krav på bland annat en mindre buss som går runt Hölesjön och hämtar barn som ska till Rengsjö skola, att det byggs gång- och cykelvägar så att Hölebarnen kan ta sig till och från skolan på ett säkert sätt, säkrare busshållplatser, busskort – särskilt vintertid – även till barn som har "för nära" till skolan (enligt skolskjutsreglerna) och extrabussar på linje 78.

Clas Olsson är planeringssekreterare med ansvar för kollektivtrafikfrågor i kommunen – och samarbetar med skolskjutshandläggaren Britt-Inger Dobbrown i skolskjutsfrågor.

- Vi håller på och följer upp hur det förhåller sig med buss 78 från från Rengsjö via Växbo till Bollnäs, säger han. Det är förstås inte bra att barn åker stående och vi vet att det kan vara fullt på bussen sista delen av sträckan någon dag i veckan – men det är inte så att de står hela vägen. Och vi försöker hitta en lösning som kan avlasta bussen, så att alla får sittplats.

För att tillmötesgå alla krav från föräldrarådet, måste politikerna ta ett nytt skolskjutsreglemente, konstaterar Clas Olsson:

- Och anslå mer pengar.