Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya skolskjutsar tufft för Nordanstigs Taxi

X-trafiks nyinförda flexibla system för skoltaxikörningar applåderas inte av Nordanstigs Taxi AB

– Ena dagen är det vi som hämtar upp skolbarn på en Hasseladress. Nästan kanske de åker med en Gävlebil.

– Körningarna är lite fler men inte inkomsterna, beskriver taxiägare Nisse Palm.

Länstrafikbolaget hade getts uppdraget att planera, upphandla och genomföra logistiken för hela länet. Beställningssystemet Planeten infördes på skolskjutsarna. Sedan tidigare styr det sjukresor och färdtjänstresor.

Tidigare år körde taxibilarna enligt ett fast turschema. Alltså det system som gäller för skolbussarna. Nordanstigs Taxi svarade för Hasselaområdet, men turer låg också på landsbygden i Gnarp och Jättendal.

Idag är Nordanstigs Taxi ett av alla trafikföretag som får sina körorder utlagda från kommunikationscentralen i Söderhamn. Eftersom bilarna är baserade mitt i Nordanstigs kommunen så går fortfarande cirka 70 procent av körorderna till det lokala bolaget. Men resten portioneras ut på taxibilar från Hudiksvall, Delsbo, Bollnäs, Gävle och Söderhamn, om de är gripbara.

De större taxibolagen är attraktiva då de kunnat offerera en lägre timkostnad än ett litet från Bergsjö med fyra taxibilägare, sex bilar och två extrachaufförer.

– Det är ekonomiskt tufft, säger Anders Pettersson. Den minsta bilen säljs.

Delägare Ronny Olsson, har annat jobb och kör enbart morgonturer. Två tidigare anställda sades upp. Extrachaufförer kör på timlön.

– Vi uppmanas att lära oss att köra ekologiskt. Samtidigt kör två taxibilar efter varandra till Hassela med högst två skolbarn i varje. Det rimmar inte, tycker taxiägare Anders Lundmark.

Färdtjänstresorna är ingen räddning. De minskar kraftigt.

– I Nordanstig beviljar sällan färdtjänst. Bosatta på äldreboenden åker inte.

Alla skolbarn har blivit hämtade och lämnade. Trots inkörningsproblem och svårigheter att hitta rätt adress för taxichaufförer utifrån.