Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya skogsmaskiner kan ge nya jobb: "Vi har utrymme i Söderhamn"

Efter finanskrisen ser Ecolog ljust på framtiden. Under torsdagen presenterade företaget en ny skördarserie. Nu spår vd Joel Schönning utökade volymer och ökad omsättning, vilket i sin tur leder till nyanställningar i Söderhamn.

Efter finanskrisen 2008 väntade några tuffa år för skogsmaskintillverkaren Ecolog i Söderhamn. Företaget kämpade för sin överlevnad, och lyckades tack vare strategiskt tänkande och framsynthet.

Läs också: Eco Log invigde verkstad

– Det var tufft för hela branschen, så gott som all verksamhet upphörde. Men nu är vi på rätt spår och sännande saker är på gång, säger Ecologs vd Joel Schönning.

Vid entrén möter två mäktiga skogmaskiner och den röda mattan, som är orange, ligger utrullad.

Fabriksgolvet har för några dagar bytt skepnad. Roterande ljus färgar lokalen och strålkastare lyser upp två skördare i den nya E-serien.

Intresset för dem är stort. Lokalen är fylld av ryssar, finländare och amerikaner, bland andra nationaliteter.

Läs också: Fiffigare maskiner i skogen

Torsdagen är första dagen i eventet som avslutas i Stockholm under söndagen efter dagar i skogen, föreläsningar och en kryssning.

Totalt är det fyra olika modeller som rullar ut och Ecologs nytillträdde vd Joel Schönning berättar stolt om produktionen och monteringen som utförs i lilla Söderhamn.

Förutom rundade former och förändringar som inte syns för blotta ögat är den nya motorn huvudingrediensen i det nya. Den är resultatet av ett byte från Mercedes till Volvo.

– Vi är stolta och glada över att kunna samarbeta med Volvo. Vi ser fördelar med att de finns i närheten, och att ha en svenskparter känns fantastiskt bra, säger Joel Schönning.

Den nya motorn är bränslesnålare, går jämnare och är tystare. Den ger också mer och jämnare kraft och maskinerna blir totalt mer miljövänliga.

Läs också: Ecolog satsar på hälsa

Besökarna klättrar kämmer och känner på skogsmaskinerna. Snittar och dryck går åt i ett raskt tempo.

Och mottagandet av de nya maskinerna är redan en succé. Ecolog har redan tagit emot beställningar och fler väntas in efter eventet.

– Vi hoppas kunna öka produktionen med 10 till 20 procent om året. Vi har utrymme i Söderhamn och det har en positiv effekt på antalet anställda, säger Joel Schönning.