Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya riktlinjer från Skolverket – men mindre barngrupper inte prioriterat: "Vi har satsat på personaltätheten"

Skolverket kommer nu med riktmärken för hur stora grupperna i förskolan ska vara. Söderhamn har en bit kvar till rikssnittet.
– Vi har prioriterat personaltätheten, säger Alexandra Gard (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

De nya riktmärkena, som bygger på bedömningar utifrån forskning och studier, säger sex till tolv barn för barngrupper i åldern ett till tre år. För barn mellan fyra och fem år är riktmärket nio till 15 barn i grupperna. Huvudmannen ska prioritera de yngsta barnen födda 2013 eller senare.

I Söderhamn fanns år 2014 (statistik för 2015 kommer i april) 15,4 barn i genomsnitt när det gäller barngrupper för ett- till treåringar, siffror saknas för barngrupper fyra till fem år. Totalt innehåller kommunens förskolegrupper 20,4 barn i snitt. Siffrorna kommer från Skolverket.

– Det kommer att bli en utmaning, just nu ligger vi över i barngruppernas storlekar. Till viss del är det ett ansvar för varje förskolechef, man jobbar på en del förskolor med grupper i grupperna och delar upp sig efter behov. Därför har en del valt att ha större avdelningar, säger Alexandra Gard.

Läs också: Barngrupper ska minskas med nya råd

Enligt barn- och utbildningsnämndens ordförande har Söderhamns kommun prioriterat att anställa mer personal, snarare än att minska barngruppernas storlek.

– Vi har anställt för att få fler lärare per barn, där ligger vi på rikssnittet. Vi skulle kunna prioritera mindre grupper med då skulle det bli färre lärare på varje grupp.

Läs också: Akut behov av fler förskoleplatser – ny avdelning byggs ovanpå Utterns förskola: "Kapacitet för 40–50 barn"

De nya riktmärkena är inte tvingande utan " ...ska ses som ett stöd för att skapa lagom stora barngrupper", enligt Skolverket.

Inte tvingande, men har nämnden bestämt vilka ambitioner ni ska ha gällande storklek på barngrupper?

– Nej, vi har inte fört det resonemanget, i stället har vi pratat om att höja personaltätheten först och främst. Förskolecheferna har ju rätt att sköta sin inre organisation och vi måste lita på att de gör det på bästa sätt, därför har vi inte pratat om just barngrupperna, säger Alexandra Gard.

För kommuner och enskilda huvudmän finns statsbidrag att söka för mindre barngrupper i förskolan, totalt 830 miljoner för det här läsåret. De som beviljas bidrag får 30 000 kronor för varje plats som barngruppen minskas med. Bidrag kan också ges för att undvika en planerad ökning av barngruppens storlek.

Nästa tillfälle är att ansöka är i mars 2016.

– Vi tittar nu på om vi ska göra det. I så fall görs det centralt, säger Alexandra Gard.

Redan i somras kunde kommunerna söka statsbidraget, vilket huvudmän i Bollnäs kommun (1,2 miljoner kronor), Ovanåker (510 000), Ljusdal (540 000) och Hudiksvall (1,5 miljoner) gjorde och fick pengar. Men Söderhamns kommun sökte aldrig då. Anledningen är ekonomi, säger barn- och utbildningsnämndens ordförande.

– Bidraget täcker ungefär personalkostnader, men då tillkommer lokaler, material och fler förskolechefer, så egeninsatsen blev för stor. Så är läget nu också, vi har råd med personal men inte lokaler.

När det gäller lokaler kommer förutsättningarna att ändras. Det finns önskemål om att bygga en helt ny förskola med omkring 100 platser, dessutom planeras Uttern att byggas ut liksom Stentägstskolan.

Läs också: Ny organisation för skolorna i Söderhamn: "Jag tror bara det kommer bli enklare"

Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik