Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya riktlinjer för afasi kräver fler logopeder

God kommunikativ rehabilitering för personer med afasi lönar sig både på kort och lång sikt. Men var finns logopederna som jobbar med afasigruppen? skriver företrädare för Logopedförbundet och afasiförbundet.

Afasipatienter har sällan fått den kommunikativa rehabilitering som behövs för att kunna vara delaktiga i samhället. Nu finns nya nationella riktlinjer för intensiv kommunikativ rehabilitering, men var finns logopederna som jobbar med afasigruppen?

Varje år får cirka 200 personer afasi i Gävleborg, oftast till följd av en stroke. Under våren lanserade Socialstyrelsen nya nationella riktlinjer: ”Vård vid stroke”.

I riktlinjerna finns för första gången rehabilitering som riktar sig till personer som har fått afasi. Personer med afasi, som bedöms ha möjlighet att kunna tillgodogöra sig intensiv kommunikativ träning, ska erbjudas det. Rekommendationen stöder sig på internationell forskning som visar att intensiv språklig träning ger bättre effekt än träning som ges glest över längre tid.

I de nationella riktlinjerna finns även kommunikationspartnerträning med. Det ges till anhöriga/närstående för att de ska kunna stödja kommunikationen med personer som har afasi.

Båda insatserna ges av logopeder. Enligt Socialstyrelsens riktlinjer krävs dock 107 nya logopedtjänster i landet, varav 8 nya tjänster i Gävleborg, för att kunna tillgodose detta.

I dagsläget finns ca 9 logopedtjänster i länet som ska tillgodose alla patientgrupper inom neurologi, både för utredning och behandling. Tjänsteberäkningen för intensiv träning är med all sannolikhet en lågt räknad siffra eftersom siffrorna är beräknade på nyinsjuknade patienter och inte inkluderar de personer som haft afasi längre än 6 månader–1 år, enligt Svenska Logopedförbundet/SLOF Gävleborg.

Vi vill därför uppmana huvudmän i Region Gävleborg och övriga landet att planera för att kunna uppfylla rekommendationerna i Socialstyrelsens riktlinjer som rör afasi-gruppen.

God kommunikativ rehabilitering lönar sig både på kort och lång sikt. Den ökar delaktigheten. Den minskar isolation och psykisk ohälsa. Det ökar möjligheterna att komma tillbaka i sysselsättning.

Ulrika Guldstrand

förbundsordförande i Svenska Logopedförbundet

Isabelle Säkkinen

ordförande SLOF Gävleborg

Lars Berger-Kleber

förbundsordförande i Afasiförbundet

Bo Jonasson

ordförande Afasiföreningen i Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel