Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya rektorn på plats

Cecilia Haage Lönn är ny rektor i Kilafors. På en skola som har haft en del problem de senaste åren.

Den nya rektorn vid Kilafors skola vill göra skolan till något alla kan vara stolta över, såväl elever, personal som folk i bygden.

– Det behövs en levande skola i en levande bygd och jag vill se på den som en samlande kraft, säger Cecilia Haage Lönn.

Kilafors skola har fått en ny rektor. Och den före detta friskolerektorn Cecilia Haage Lönn tycker att det är skönt att vara tillbaka i en kommunal skola.

– Man har ett helt annat kontaktnät i en kommunal skola, säger hon.

Innan hon kom till Kilafors jobbade hon som rektor på en friskola i Stockholm, en f–9 skola som drevs av en stiftelse.

– Är man rektor på en friskola måste själv ordna allt, förklarar hon. Behövs det en kurator så måste man själv anställa en kurator. Till skillnad mot i en kommunal skola där det oftast finns en organisation som ser till att det redan finns en kurator att använda sig av. Man slipper vara arbetsgivare åt all den personal som kan tänkas behövas.

Hon kände tidigt att hon verkligen ville ha jobbet i Kilafors.

– Det var redan när jag åkte upp på intervju, berättar hon. Man hade avsatt lika mycket tid till elevernas intervju som till intervjuer med skolledning och fackliga företrädare. Just att man lade mycket vikt vid elevernas åsikter gjorde att jag direkt kände att det här uppdraget var något för mig.

Det har varit lite stökigt på Kilafors skola de senaste åren. Saker som den nya rektorn nu får ta itu med.

– Kilafors skola har under många år presterat bra studieresultat, men visst finns det saker att arbeta med, säger Cecilia Haage Lönn.

– En bit på väg har vi redan hunnit. Vi jobbar med arbetsron under lektionstid och att skapa struktur i vissa grupperingar.

Hon säger att det gäller att tänka till för att skapa förutsättningar där alla elever kan utvecklas maximalt efter sina förutsättningar.

– Det kan tyckas vara en självklarhet, men det krävs rätt struktur för att det ska fungera fullt ut.

Hon upplever det som att personalen verkligen vill nå resultat och det ser hon som en styrka.

– Vi måste se de problem som finns och framför allt inse att vi kan vara med och förändra det som inte är bra.

Hon och maken (som jobbar i Stockholm) har kvar sin lägenhet i Stockholm och tanken var att Cecilia skulle bo i Kilafors och åka till Stockholm på helgerna. Men det har inte blivit så många stockholmsresor.

– Jag hyr ett hus i Hällbo och jag trivs så bra här i Hälsingland att maken har fått åka hit i stället, säger Cecilia Haage Lönn. Det är trevliga människor och ett lugnt och avstressande tempo.