Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya regler mjukar upp strandskyddet

Från och med den 1 juli i år kommer det att bli enklare att bygga hus vid kusten. De nya reglerna är tänkta att öka det lokala och regionala inflytandet över strandskyddet.

Hasse Sandblom är naturvårdshandläggare på länsstyrelsen.

– Den stora nyheten med de nya reglerna är att både prövning och tillsyn formellt överförs till kommunerna. Sen är det också en nyhet att man kan ge dispens om någon har särskilda skäl som kan gagna landsbygdsutveckling.

Även om kommunerna efter den 1 juli bestämmer om dispenser och tillsyn, så ligger det sista ordet hos länsstyrelsen.

– Vi kommer att syna alla kommunens beslut och dispenser och kan också ompröva besluten. Andemeningen med de nya reglerna är att få ner besluten till kommunal nivå och vi kommer att behöva jobba tätt ihop med kommunerna, säger Hasse Sandblom.

Lennart Westberg, plan och bygglovchef på Hudiksvalls kommun, har tittat på möjligheterna med de nya reglerna.

– Vi bor i ett område där vi har möjlighet till landsbygdsutveckling. Det ska vara restriktivt, men samtidigt ska vi utveckla landsbygden och få fram arbetstillfällen.

Vad betyder det konkret?

– Det skulle kunna handla om att bygga turistanläggningar, permanentbostäder och fritidshus. Det viktiga är att vi kommer att få möjlighet att styra över den kommunala marken.

I dag är strandskyddet vid hälsingekusten utökat till 300 meter och vid Dellensjöarna till 200 meter fram till 2014, något kommunen vill ändra på.

– På vissa ställen är det bra med ett strandskydd på 300 meter. Det som ska skyddas ska skyddas, men på vissa ställen borde man gå tillbaka till den gamla gränsen på 100 meter. Vi för en dialog med länsstyrelsen om det just nu, säger Lennart Westberg.