Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya program till gymnasiet nästa läsår

Hälsinglands utbildningsförbund möter den ökande turismen genom ett nytt turismprogram i Söderhamn.
Alla elever inom yrkesprogrammen erbjuds också en lärlingsutbildning, och ett hantverksprogram inrättas i Bollnäs.

I augusti startade verksamheten i Hälsinglands utbildningsförbund. Och den här veckan har förbundet beslutat vilka utbildningar som kommer att erbjudas nästa läsår.

Det blir totalt 17 program med olika inriktningar för ungefär 1 400 gymnasieelever i kommunerna Nordanstig, Bollnäs och Söderhamn.

Enligt förbundschef Thomas Winqvist blir det tre stora förändringar.

– Störst är att vi erbjuder lärlingsutbildning inom alla yrkesprogram. Vi känner att önskemålen finns från näringslivet, säger han.

De övriga stora förändringarna är att det blir ett hotell- och turismprogram i Söderhamn och ett hantverksprogram som blir en renodlad lärlingsutbildning i Bollnäs.

– Genom turismprogrammet hoppas vi kunna lyfta fram Hälsingland. Det ligger i tiden och det finns önskemål från ungdomar att jobba med turism, säger Thomas Winqvist.

Merkostnaden för utbildningen blir marginell, förbundet räknar med att använda befintliga resurser sånär som på att ytterligare en lärare anställs.

Det nya hantverksprogrammet för lärlingar inrättas efter önskemål från företagare. Programmet samlar upp yrken där bara några få utbildas inom varje yrkesgrupp. Intresserade företag är bland annat Bruks, WTJ, SRG Production och även samarbetsorganisationen Företagsringen i Bollnäs och Ovanåker.

– Vi tror att behovet finns av skräddarsydda specialinriktade lärlingsutbildningar, säger Thomas Winqvist.

Förutsättningarna för programmet finns också genom att förbundet bedömer att det finns kompetens och utbildningsmiljöer bland lokala och regionala företag.

– Staten har också gått in med ett stimulanspaket som ger närmare 24 000 kronor per elev varje termin i bidrag till mottagande företag. Det blir också ett höjt studiebidrag för de eleverna till 2 000 kronor per månad för ökade utgifter, säger Thomas Winqvist.

Vad tycker kommunerna om förändringarna?

– Vi har haft ett samrådsmöte och medlemskommunerna är mycket nöjda. Vi har bara gjort små förändringar eftersom vi inte äger organisationen förrän nästa år. Vi kommer att fortsätta titta över programmen till 2017, vi försöker möta kraven från näringslivet och önksemål från eleverna.

Ytterligare förändringar i utbudet är att programmen ekonomi och naturvetenskap koncentreras till Söderhamn.

Varje kommun kommer även fortsättningsvis att bedriva gymnasieförberedande program på hemorten.