Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya problem med brunt vatten

Nya problem med missfärgat dricksvatten drabbade Kilafors under onsdagen.
– Vi fick bland annat påringningar från köket vid skolan, säger kommunala Helsinge Vattens vd Ylva Jedebäck Lindberg.

Utfällningen under gårdagen är en av flera incidenter den senaste månaden. Den ledde till ett extra möte om problemen under onsdagsförmiddagen.

– Vi beslutade om en ny spolning i vattenverket och kommer skyndsamt att ta kontakt med vår entreprenör, säger Ylva Jedebäck Lindberg.

Hon konstaterar att grundproblemen är desamma som tidigare.

– Vattnet missfärgas av höga halter mangan när tryckstötar uppstår i ledningsnätet.

De drabbade hushållen – här främst i centrala Kilafors – får ett brunt vatten av manganet. Det handlar om en stark missfärgning.

Men alla är inte drabbade.

– Det här slår närmast slumpartat. Ett hus kan vara drabbat samtidigt som grannarna har ett vatten som är helt klart. Det finns inget tydligt mönster, säger Ylva Jedebäck Lindberg.

– Vi beklagar naturligtvis det som skett, men kan inte göra så mycket omedelbart.

Även en spolning blir en tillfällig åtgärd i avvaktan på mer permanenta åtgärder under våren och sommaren. De cirka 2 000 personer som har kommunalt vatten i Kilafors och övriga Hanebo får alltså ge sig till tåls.

Men Ylva Jedebäck betonar att en projektering för en ombyggnad redan pågår. I kommunen finns nu också tio miljoner kronor avsatta för åtgärder under året.

Insatser ska göras vid vattentäkten i Västansjö, vid vattenverket i Löten och i ledningsnätet. Vid vattentäkten ska flera borrhål anläggas för att trycka ned syre genom så kallad markoxidation.

Mangan är ett metalliskt grundämne. Det fastnar lätt i ledningarna och bedöms vara orsaken till missfärgningarna.