Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya priser upprör

Medlemmar i Mellanskog upprörs nu över regionala skillnader i prissättningen på virke.

Mellanskog har beslutat att höja timmerpriserna utanför stormområdet, en höjning som skogsägarna i Hälsingland inte får ta del av.

– Det är åt helvete! Vi blir blåsta, tycker en medlem som inte godtar förklaringen med stormfällt virke.

Han säger att andra skogsbolag kommer till Hälsingland och bjuder skogsägare i området mellan 55 och 100 kronor mer per kubikmeter sågtimmer beroende på kvalitet, och räknar sedan upp flera bolag.

För en mindre skogsägare kan det betyda mycket. Han uppger att en vanlig leveransvolym är runt 500 kubik och i så fall kan man gå miste om runt 50 000 kronor på en leverans.

Medlemmen konstaterar att priset för exempelvis gran med toppdiameter 24 centimeter ligger på 525 kronor per kubik i Hälsingland. En skogsägare i Södermanland får däremot 655 kronor, allt enligt Mellanskogs egna listor som finns utlagda på internet.

– Man får mer betalt i Mälardalen jämfört med här, säger han.

Prishöjningen på sågtimmer har varit efterlängtad bland medlemmarna efter flera år av fallande priser, men i ett pressmeddelande säger Mellanskog att det inte finns några möjligheter att höja priset i stormområdet.