Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya priser för X-trafik

Landstingsfullmäktige tog beslut om nya priser för kollektivtrafiken. Kortare resor blir dyrare och de längre billigare.

Annons

Med de nya priserna blir det dyrare att åka inom tätorterna, men billigare att åka längre sträckor inom länet. Tanken är att fler ska vilja resa med bussar och tåg om det blir enklare biljettsystem.

– Vi har en längre tid arbetat med en ny prisstrategi eftersom systemet som det är i dag är väldigt komplicerat. Det finns över 50 000 olika kombinationer av zoner, biljetter och priser och med en ny strategi skulle vi minska det till 1 300 möjligheter, säger landstingsrådet Eva Tjernström (S).

De kortare resorna inom en eller två zoner blir dyrare, medan de längre resorna får samma pris eller blir billigare. Det beror på att zonerna blir färre men större. För månadsbiljetterna blir det fyra zoner i stället för sex och för enkelbiljetterna blir det sex zoner i stället för tio.

Dessutom kommer resenärer som får sjukersättning, aktivitetsersättning eller handikappersättning få halverade priser för enkelbiljetter och månadskort inom vissa tider.

De nya priserna väntas ge X-trafik tio miljoner kronor mer i biljettintäkter.

– Ändringarna kommer att rymmas inom den budget vi lägger, säger Eva Tjernström.

Vänsterpartiet tycker att strategin i stort är bra, men vill hellre skjuta till mer pengar än att höja biljettpriser.

– Vi tror inte på att vi ska höja priserna, det är bättre att göra ytterligare en budgetsförstärkning, säger oppositionsrådet Alf Norberg (V).

På frågan om hur snart de nya priserna kommer att gälla svarade Eva Tjernström:

– Så fort som det bara går.

Annons