Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya pengar in i Rottneros

Rottneros hoppas på att få 250 miljoner kronor i en riktad nyemission, från en internationell investerare.
Pengarna ska användas i de svenska bruken.

Annons

Koncernen Rottneros AB, där Vallviks bruk ingår, hoppas på att kunna satsa sig ur krisen.

Det finns långtgångna planer på att en internationell investerare går in med 250 miljoner kronor i bolaget, pengar som ska användas i de två svenska bruken som koncernen har kvar.

Målet med investeringarna är att säkra att bruken i framtiden ska dra in pengar till koncernen. Kravet från investeraren är att få 50 procent av aktierna i Rottneros, skriver företaget i ett pressmeddelande.

Rottneros aktie har minskat kraftigt i värde sedan början på 2007. För ett år sedan stängde fabriken i Utansjö, det spanska bruket i Miranda håller på att avvecklas och Korsnäsbruket har sålts. Kvar i Sverige är nu alltså bara bruken i Vallvik och Rottneros.

Kring årsskiftet var koncernens likviditet, betalningsförmåga, "mycket besvärlig". Men under 2009 har situationen förbättrats.

- Det är klart att det är positivt det här, som det framgår av kommunikén. Det återstår mycket arbete innan alla pusselbitar är på plats, säger Hannu Thomasfolk, vd på Vallviks bruk.

Men koncernchefen och vd Ole Terland varnar för att blåsa faran över. Läs intervjun med honom i torsdagens Söderhamns-Kuriren.