Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya nedskärningar hotar omsorgen

En nedläggning av Björkbacka, dagverksamheten inom äldreomsorg eller beroendecentrum. Teoretiska besparingsåtgärder när omsorgsnämndens tvingas dra åt svångremmen ytterligare. Men en skattehöjning är mer realistiskt.

Annons

Övertids- och vikariekostnaderna har ökat, försörjningsstödet likaså. Därtill har kommunen fått bekosta personlig assistans på områden där Försäkringskassan dragit tillbaka sitt stöd. När allt summeras saknas drygt åtta miljoner kronor i årets budget.

Det avståndet ska överbryggas med hjälp av ett tvåprocentigt sparkrav på alla omsorgsverksamheter. Men nästa år räcker inte åtgärderna när budgetunderskottet väntas bli 12 miljoner kronor.

På förra veckans extrainsatta budgetmöte i omsorgsnämnden var punkterna under den olycksbådande rubriken "Besparingar?" många, men en stack ut: Björkbacka, 6,2 miljoner.

Men att lägga ner vård- och omsorgsboendet Björkbacka är inte aktuellt enligt nämndens ordförande Markus Evensson (S). Han var med när en oenig nämnd så sent som för åtta månader sedan beslutade att lägga ner Slottebo i Ljusdal och behålla just Björkbacka.

– Det har inget att göra med att lägga ner Björkbacka. Det var för att åskådliggöra vad verksamheten kostar. Björkbacka är alltså inte alls nedläggningshotat, säger Marcus Evensson.

Omsorgsförvaltningens chef Marita Wikström berättar att man fått i uppdrag av politikerna att visa på möjliga besparingar inom förvaltningen och det här är var en sådan, även om den är högst otrolig.

– Jag finner det inte alls realistiskt, det kommer inte fungera att lägga ner ett boende till. Det skulle få väldiga konsekvenser plocka bort ytterligare 14 platser.

Men kan det komma dit?

– Det beror på vad kommunfullmäktige ger för ram. Ger de samma ram som nu kommer vi få det knöligt.

Hon avfärdar nästan varje punkt på besparingslistan som orealistisk. Till exempel finns det uppemot sju miljoner att spara på frivilligverksamheter på dagverksamheten inom äldreomsorgen eller beroendecentrum. Men detta skulle snart innebära ökade kostnader inom andra områden där kommunen är lagstyrda att tillhandahålla hjälp enligt förvaltningschefen.

Ni har gjort en lista med besparingsmöjligheter, men du vill inte säga vad det är som kan tänkas dras ner?

– Nej, för jag har inte svaret till dig. Jag har slut på idéer vad vi kan göra för att spara mer, säger en uppgiven Marita Wikström.

Nej, listan ska i stället tolkas som ett rop på hjälp till kommunfullmäktige att bevilja en större ekonomisk kostym för en den ansatta förvaltningen. Nämndens ordförande håller med och han tillägger att finns det inga pengar att hämta från andra håll i kommunen får man se över andra möjligheter.

– Nästa steg vi har diskuterat för att täcka kostnader är en skattehöjning, säger Markus Evensson (S) som emellertid inte kan gå in på hur en sådan höjning skulle se ut.

Nästa ordinarie sammanträde för omsorgsnämnden är den 15 april.