Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya namn på Vänsterns lista

Vänsterpartiet har spikat sin lista med fullmäktigekandidater för kommunalvalet i september. På listan finns en del välkända namn, men även några nya.

Annons

Första namn på Vänsterns lista är universitetslektor och oppositionsråd Daniel Pettersson, på andra plats följer gymnasielärare Elisabeth Swedman och på tredje återfinns mätningsingenjör Delshad Saleh.

Alla tre är välkända namn, men på fjärde plats är en nykomling: Charliene Kiffer, nyexaminerad biolog.

Daniel Pettersson påpekar att partiet har försökt eftersträva en föryngring.

– När man fortfarande med 42 år är bland de yngsta är det ett bekymmer, säger han och fortsätter:

– Charliene är en ung tjej och hon har goda möjligheter att komma in i fullmäktige, om vi inte gör ett sämre val.

I dagsläget har Vänsterpartiet fyra fullmäktigemandat.

Bland listans tio toppnamn finns tre nya kvinnonamn, förutom Charliene Kiffer handlar det om Siv Cavallin och Ulrica Högbergh. Totalt sett är vartannat namn på listan en kvinna.

– Vi är väldigt nöjda med att ha fått in nya kvinnor på valbara platser och lyckats med att få varannan kvinna, säger Daniel Pettersson.

Att partiet har lyckats med det beror inte minst på en aktiv valberedning, menar han.

– Vi vet att det finns en strukturell ojämnlikhet. Ska man uppnå varannan måste man som man acceptera att man får stå tillbaka. Finns det någon yngre kvinna som vill axla ansvaret är jag den förste att stå tillbaka.

De tio första namnen på Vänsterpartiets lista till kommunfullmäktige är följande: Daniel Pettersson, Hudiksvall, Elisabeth Swedman, Hudiksvall, Delshad Saleh, Hudiksvall, Charliene Kiffer, Hudiksvall, Ronney Olsson, Njutånger, Siv Cavallin, Iggesund, Olle Jonsson, Hudiksvall, Ulrica Högbergh, Hudiksvall, Alf Norberg, Hudiksvall och Solveig Jansson, Näsviken.