Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya jobb när Hiab får mer plats att utveckla idéer och lastkranar

Det är bokstavligt talat ljusnande tider för Hiab i Hudiksvall. Snart utvidgas forsknings- och utvecklingsavdelningen med ett gigantiskt vitmålat utrymme.

Läs mer: Hudiksvall viktig pusselbit när Hiab kammar hem storordrar

Hiab har fått 2 000 kvadratmeter inomhusyta extra sedan Mekanotjänst tillverkning lämnat Hudiksvall. Lokalen håller på att ställas i ordning och vid vårt besök jobbar elektriker med att ordna belysningen som förstärks genom de vitmålade väggarna.

Trots storleken är det ganska tyst och det ekar svagt när man pratar.

– Just nu ser vi till att städa ur lokalerna ordentlig, vi målar och byter armaturer. Det blir också ett nytt golv så det blir en helt ny, fräsch lokal, berättar Stefan Onkenhout, produktutvecklingschef och platschef.

Här ska marknadens framtida prototyper och komponenter utvecklas. En monteringslina som liknar den som finns i Polen ska också ställas i ordning, så att lastbilskranarna passar direkt in i tillverkningen.

Läs mer: Samarbete ska stärka samhället

– Det är otroligt roligt och fruktansvärt spännande att få göra det här, tycker Stefan Onkenhout och uttrycker att det är en milsten i både Hudiksvalls och Hiabs historia.

Han ser fram emot många nya produkter som är bättre och mer konkurrenskraftiga än de som redan finns och siktet är att bli nummer ett på marknaden.

– De som är med i företaget nu kommer att ha några väldigt spännande år framför sig, förutspår Stefan Onkenhout och slår fast att det som görs nu kommer att bereda väg för många spännande år framöver för de anställda.

Totalt jobbar runt 130 personer vid Hiab i Hudiksvall. Här har 18 tjänster tillsatts enbart under 2015 och ytterligare två håller på att tillsättas.

Från Linköping kom Johan Nyman och Amy Rankka, två ingenjörer som anställdes efter deras examensarbete vid Hiab.

– Vi var sugna på att flytta norrut, mycket för att det finns mer snö här. Vi åker båda skidor och vi är sugna på att pröva något nytt, säger Johan Nyman.

De kom till Hudiksvall i januari i år och känner sig fortfarande som nykomlingar. Men en del intryck har börjat sätta sig.

– Fast det är så litet känns det som att det mesta man behöver finns och det är bra stämning, tycker Amy Rankka.

Hon ser ljust på framtiden och anser att det är kul att Hiab expanderar vid utvecklingsavdelningen, något som bådar gott för den framtida tillvaron.

Läs också: Hydraulikkluster samarbetar med studenter.