Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya idéer i samråd om Kläppa

Sexton personer kom till måndagskvällens samrådsmöte om förslaget till ny detaljplan för Kläppaområdet i Ljusdal, delen mellan Hudiksvallsvägen, Hybovägen, Godtemplarvägen och Gyllene Hästen.

Den gamla detaljplanen för området är från 1979 och innehåller ett vägreservat som inte längre är aktuellt. Ljusdals kommun tog initiativ till ny detaljplan för att kunna ta vägreservatet i anspråk för handel och småindustri.

– Just nu finns ingen intressent, men vi vill ha marken i beredskap när det kommer någon. Dessutom vet vi att det finns verksamheter i området som vill utvidga, sa planingenjör Camilla Johansson, som presenterade förslaget.

Där föreslås att Rattgatan ut mot Hudiksvallsvägen stängs. Detta eftersom den är brant och saknar viloplan. En ny väg ut mot Hudiksvallsvägen skulle i stället byggas lite längre österut.

Även Kläppavägens anslutning mot Hudiksvallsvägen föreslås stängas, då den utfarten inte är trafiksäker. Där har en dödsolycka inträffat. Då skulle även trafiken i Slotteområdet minska, antar man.

Vidare innehåller planförslaget en gång- och cykelväg längs Hybovägen, något som man länge pratat om.

Flera företagare på samrådsmötet motsatte sig en stängning av Rattgatan. Då skulle Ljusdalskunder få lite längre att åka. Företagarna var också oroliga för att kunder inte längre skulle hitta till dem.

En annan företagare menade att om man gör en ny avfart tydlig och tilltalande blir det inga problem. Om man dessutom gör en cirkulationsplats där den nya vägen går ut på Hudiksvallsvägen så stoppas farten på den vägen upp.

Ett önskemål är att avlasta Hybovägen från tung trafik. Ett förslag om att stänga vägen till Kläppa industrihus från Hybovägen kom upp på mötet.

– Det är nåt vi ska titta på vid revideringen av planen, sa Camilla Johansson.

Hon lovade att beakta allt som kommit fram på mötet och tog gärna emot skriftliga yttranden, sa hon.

En ny detaljplan kan, som tidigast, bli klar att antas i slutet av detta år.