Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya hälsoskyddsregler i Ovanåker

Tomgångskörning max en minut – det har varit den enda formella hälsoskyddsföreskriften i kommunen. Men nu ska föreskrifterna bli tydligare och flera.
– Vi tycker att det har varit lite torftigt med en enda regel, säger hälsoskyddsinspektören Laura Fenlin.

I ett förslag som kommunledningen nu ska ta ställning till, finns en lista över olika hälsoskyddsföreskrifter som ska gälla i kommunen. Enligt Laura Fenlin blir det inga större förändringar, eftersom det mesta är sådant man redan rättar sig efter, även om det inte funnits med i föreskrifterna.

– När det gäller dispenser, avgifter och straffbestämmelser är det ju ingen skillnad, det här är mer ett förtydligande.

Samma sak är det med eldningsreglerna – kommunen har redan nu möjlighet att ingripa om någon eldar på ett felaktigt sätt. Men i föreskrifterna finns också regler om hur man ska elda.

– Och man får gärna kontakta oss om man vill ha information om hur man eldar rätt, säger Fenlin.

En skillnad innebär dock de nya föreskrifterna, det är att man hädanefter måste söka tillstånd hos miljö- och byggnämnden innan man inrättar en värmepumpsanläggning inom skyddsområde för vattentäkt.

Nu ska kommunledningen avgöra om förslaget blir verklighet.