Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya Gärdesskolan kan få en extra byggnad

Redan i våras stod det klart att den planerade ombyggnaden av Gärdesskolan blir för liten för att rymma alla elever. Nu vill barn- och utbildningsnämnden att även den gamla matsalen och köket byggs om till lektionssalar.

Våren 2014 beslutade kommunfullmäktige att Gärdesskolan, som stått tom sedan 2010, ska byggas om till en ny 7-9-skola. Den ska ersätta Granbergsskolan och bli den enda kommunala högstadieskolan i Bollnäs tätort.

Efter en överklagad upphandling, som vanns av byggfirman Byggtec, har arbetet äntligen börjat dra i gång så smått den senaste månaden.

Läs mer: Närmare byggstart efter ny dom

Problemet är bara att den nya skolan kommer att vara för liten redan vid den planerade invigningen, hösten 2016.

Skolan är dimensionerad för maximalt 270 elever, men i våras kom det fram att befolkningsprognosen pekar på att den kommer att få 290 elever läsåret 2016-2017 och 310 elever året därpå.

– Den här skolan är för trång redan innan den börjat byggas, säger för- och grundskolechef Eva Eklund.

Hon tror att en ökande invandring till kommunen och ett större intresse för den kommunala skolan bland elever från både centrala Bollnäs och kransorterna kommer att göra att elevunderlaget ökar ännu mer framöver.

Läs mer: Planerad skola redan för liten

Kommunens fastighetsgrupp har tillsammans med barn- och utbildningsförvaltningen tagit fram en möjlig lösning som ska göra skolan 540 kvadratmeter större.

Det handlar om den byggnad som tidigare bland annat huserat kök och matsal. I stället för att rivas ska den byggas om till lektionssalar och anslutas till resten av skolan via en passage som byggs till den nya entrén.

Det beräknas kosta 11 miljoner kronor, vilket motsvarar en hyra på 800 000 kronor om året.

Under måndagen beslutade barn- och utbildningsnämnden att föreslå att kommunfullmäktige antar den här lösningen och skjuter till de pengar som behövs.

Under nämndens sammanträde står det dock klart att det varken kommer att finnas musik- eller bildsalar i den nya skolan.

Den byggnad som tidigare inhyst musiksalar tillhör nämligen de som ska rivas redan under hösten. Enligt kommunens fastighetschef Per Molin är den i för dåligt skick för att det ska vara meningsfullt att renovera den.

Läs också: Stora delar av Gärdesskolan rivs

I stället hoppas kommunen fortfarande på att kunna använda salar på Torsbergsgymnasiet. Problemet är att Torsberg inte längre tillhör den kommunala förvaltningen, utan Hälsinglands utbildningsförbund.

– Vi har skickat en förfrågan till utbildningsförbundet och där blev det nej. Men vi ska träffas i veckan och diskutera de här sakerna. Spåret är fortfarande att det blir musik och bild på Torsberg, säger Per Molin.