Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya förskolan för 26 miljoner

Det här blir med all sannolikhet den nya fleravdelningsförskolan i Edsbyn.

Detta är barn- och skolnämndens huvudförslag. Drygt 26 miljoner beräknas bygget kosta.

– Man får nog lov att säga att det här är en av de största investeringar kommunen gör. Bygget av gymnasieskolan var förstås större, säger barn- och skolnämndens ordförande Håkan Englund (S).

På måndag den 24 februari väntas kommunfullmäktige ta kommunstyrelsens förslag att 1,5 miljoner satsas på projekteringen av bygget utifrån detta huvudförslag.

– Det blir en halvcirkelformad byggnad som består av tre fyrkantiga delar som förbinds med två gallerier. Förskolan får en träfasad och det blir ett stort öppet rum mot väster, ett gemensamt allrum, säger Håkan Englund.

Det gemensamma allrummet, som ligger i mittendelen, är kopplat till personalrum, kök, teknikutrymmen och förråd. Avdelningarna ligger i de två flyglarna.

Den nya förskolan får fyra avdelningar, där mellan 80 och 85 barn kommer att kunna få plats. Den beräknade ytan är 955 kvadratmeter. Det finns också möjlighet att bygga ut med en avdelning till.

Avdelningarna ligger två och två, det vill säga småbarnsverksamheten tillsammans och 3-5-årsverksamheten tillsammans.

Varje avdelningspar delar på en gemensam entré. Från entrén kommer man in i ett kapprum. Från kapprummet når man toaletter och tvättavdelning och allrummen.

Varje avdelning har ett allrum och i varje flygelbyggnad finns även en atelje som också är gemensamt lekrum mot söder.

Förslaget har arbetats fram i samarbete förskolechefer och personal inom förskolan, något Håkan Englund är nöjd med.

Men blir det inte en allt för stor förskola med fyra avdelningar och ett 80-tal barn?

– Jämför vi med Furan i Alfta och Öjestugan i Edsbyn är den nya förskolan inte speciellt mycket större. Verksamheten har också uttalat att det skulle funka bra och då får vi lita på det, säger Håkan Englund.

När beslutet om pengar till projekteringen har tagits i kommunfullmäktige kan man jobba vidare.

Bygget väntas sedan gå ut på anbud i maj-juni.

– Går allt efter planerna kan den nya fleravdelningsförskolan vara klar nästa höst, säger Håkan Englund.