Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya Europavägen ger möjligheter för utveckling

I dag invigs en mycket efterlängtad vägsträckning. I nästan 50 år har frågan om ny riksväg/Europaväg mellan Enånger och Hudiksvall diskuterats. Alltför många olyckor och dödsfall har hunnit inträffa under den tiden.

Annons

Nu har vi äntligen en trafiksäker, ny E4. Och med den extra satsning som Hudiksvalls kommun gjorde med 30 miljoner kronor får vi också en fyrfältsväg som ger god framkomlighet och jämn trafikrytm.

Invigningen i dag är ett lysande exempel på projekt där samverkan mellan näringsliv, kommun och våra riksdagspolitiker varit mycket fruktsam. Med outtröttlig energi har våra företrädare drivit denna fråga på lokal, regional och nationell nivå.

Avståndet i tid till Mälardalen för vägtrafikanter minskade rejält i och med den nya E4-sträckningen som invigdes för några år sedan mellan Gävle och Uppsala. Med den nya E4 Enånger–Hudiksvall kommer avståndet att krympa ytterligare. Som exempel kan nämnas att ett internationellt företag som väljer att förlägga sin verksamhet till vår kommun når Arlanda i princip lika snabbt som ett företag i de södra stockholmsförorterna, åtminstone under rusningstrafik.

För kommuninvånare som har behov att pendla via vägnätet betyder dagens invigning både säkerhet och tidsvinster. Samma sak gäller för de arbetstagare som söderifrån pendlar in till vår kommun.

Vilka möjligheter dyker upp när fjällturismen nu förmodligen kommer att välja nya vägar? Hur bemöter vi som företagare och kommun, människor som kommer att färdas genom vår kommun? Med ett stort Glada Hudik-leende och välkomnande så klart! Men också med en mer offensiv marknadsföring av besöksmål, vår natur och fina boendemiljö samt ett bra företagsklimat.

Vi två har nu fått stafettpinnen att driva en annan mycket viktig infrastrukturfråga mot mål. Det handlar förstås om dubbelspåret på järnvägsträckan Sundsvall–Gävle. Den positiva utvecklingen med ökad person- och godstrafik på järnväg har inneburit att enkelspåret mellan Sundsvall-Gävle blivit en flaskhals som allvarligt försenar tågtrafiken. Restiden med X2000 har på tio år gått baklänges och för Sundsvall–Stockholm blivit nära halvtimmen längre. Därtill läggs omfattande och återkommande förseningar, med växande misstroende mot tågtrafikens tillförlitlighet som resultat.

Därför måste mera pengar satsas på infrastruktur och en tidplan för ett fullödigt dubbelspår också norr om Gävle upp mot Hudiksvall-Sundsvall läggas fast. Det skulle ge ytterligare möjlighet till arbetsmarknadspendling såväl till som från Hudiksvalls kommun, men också möjligheter till effektivare och säkrare godstransporter.

I dag firar vi vår nya E4 i morgon fortsätter vi arbetet med dubbelspåret GävleSundsvall!

Caroline Schmidt

kommunstyrelsens ordförande

Hudiksvalls kommun

Torbjörn Jonsson

Kommun och näringsliv i samverkan, vd Delsbo Candle

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel