Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya dialysavdelningen öppnad

För första gången får Hudiksvalls sjukhus en egen dialysmottagning. I dag invigdes den.

Det innebär att patienterna i norra Hälsingland som tidigare fått åka till Bollnäs sjukhus för att få sin dialysbehandling, nu kan få den på närmare håll.

Dialyspatienter behandlas tre till fyra gånger i veckan och resorna blir ofta väldigt betungande för dem. Det var något som landstingsrådet Hannah-Karin Linck (C), som själv arbetat som dialyssköterska, tog upp i sitt invigningstal.

– Vi har inga patienter som är så vårdkrävande som dialyspatienterna och nu slipper de åka flera mil i veckan för att få sin helt livsnödvändiga behandling, sa hon.

Nu väntar 13 patienter från norra Hälsingland på att få sin behandling på mottagningen. Även patienter från Söderhamn kan åka dit framöver.

– Den är också en del i att utveckla hela sjukhuset. Under operationer kan akut njursvikt uppstå och då har vi möjlighet att behandla de patienterna här på avdelningen, säger Per Wessén, överläkare i internmedicin.

Mottagningen har 14 platser och kan ta emot ett 20-tal patienter över tid. Avdelningen har två isoleringsplatser för att kunna behandla patienter som har smittsamma sjukdomar.

Den bemannas nu av nio sjuksköterskor. En specialistläkare från Gävle kommer att åka upp dagligen till mottagningen. Andra läkare på sjukhuset specialiseras mot njurmedicin så att de på sikt kan bemanna avdelningen.

Likt dialysvården i Bollnäs och Gävle arbetar den nya mottagningen med att involvera patienterna i behandlingen.

– Det innebär att vi lär patienten om sin behandling så att han eller hon kan vara mer delaktig i den. Förr kom bara patienten hit och la sig och fick slangar instuckna i armen, säger Per Wessén

– Nu diskuterar vi behandlingen med patienten och de är med och läser av tryck och tar beslut om behandlingen, fortsätter han

Den nya dialysmottagningen har kostat 80 miljoner kronor och finns på det nya våningsplanet sex i hus 7.