Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya byggplanen för östra hamnen klar – "Det känns bra "

För första gången på länge finns det en detaljplan för nya bostäder i Hudiksvalls tätort. Planen vid Köpmanbergets fot har godkänts av byggnadsnämnden. Nu återstår bara ett ja i fullmäktige.

– Det känns bra, det tycker jag , säger Olle Borgström, ordförande i byggnadsnämnden.

Läs även: Inga punkthus vid Köpmanberget

Det fanns en gammal detaljplan som skrotades när Socialdemokraterna och Vänsterpartiet tog makten. En ny plan, utan två punkthus och en förskola, togs fram och en uppgörelse med Moderaterna gjordes för att säkra en majoritet.

Senare anslöt alla de andra partierna till uppgörelsen.

Men fortfarande hörs kritik mot den nya planen för 80 lägenheter. Det finns plats för många fler lägenheter i området, anser till exempel föreningen Hudiksvalls vänner.

Läs även: Hudiksvalls vänner: Gör om – gör rätt

Att i det här läget skrota den nya planen skulle fördröja planarbetet med många månader. Den gamla planen går inte bara att fiska upp igen.

– Den är bara att begrava i dag, säger Olle Borgström.

En helt ny plan skulle behöva göras från grunden, förklarar han. De tidigare tänkta punkthusen skulle till exempel påverka parkeringsmöjligheterna vid Köpmanberget. Det behövs större parkeringsytor för arrangemang på Köpmanberget och även för de aktiviteter som planeras i Hiabs gamla lokaler.

Risken finns att ett godkännande i kommunfullmäktige blir överklagat, även om det inte ser ut att finnas några sakägare som är kritiska till planen.

– Jag hoppas att det inte blir överklagat och att vi ska behöva traggla med sånt, säger Olle Borgström.

En sakägare i detaljplaneärenden är i princip endast en fastighetsägare i direkt anslutning till det aktuella planområdet, dit hör i allmänhet inte olika intresseföreningar. Det blev tydligt i alla överklaganden när planen för Medskog var aktuell.

Läs även: Ingen rätt att klaga på handelsplan

Nämndens möte handlade även om en annan detaljplan vid Köpmanberget. Väster om värmeverket vid gamla oljehamnen planeras det för att tillåta kontor, handel och industriverksamhet. Den planen ska nu ställas ut för granskning.

Diskutera lokala politiska nyheter på Facebook i gruppen Politik i Hudiksvall. Sök upp gruppen eller klicka här !