Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya bussfickor mellan Edsbyn – Glössbo: "Ska bli säkrare för resenärerna"

Under sommaren får mellan 80 och 90 busshållplatser längs riksväg 50 mellan Edsbyn och Glössbo en upprustning. Sträckan Glössbo – Söderhamn får vänta till 2018.

I projektet ingår att bygga om och bredda mellan 80 och 90 busshållplatser längs riksväg 50 mellan Edsbyn och Glössbo. Det ska även byggas nya busskurer, tillgänglighetsanpassas, byggas cykelgarage och intill vissa busshållplatser kommer det att byggas pendlarparkering för bilar.

– Det är en satsning på runt 20 miljoner kronor för att öka trafiksäkerheten för kollektivtrafiken, säger Cecilia Engström, delprojektledare på Trafikverket.

Läs även: Farliga busshållplatser längs riksväg 50

Arbetet kommer att vara olika stort på de olika busshållsplatserna då de mest använda hållplatserna kommer att få en större upprustning.

Läs även: Stora ingrepp i riksvägen mellan Bollnäs och Vallsta

– Vårt mål är att bussen ska komma av vägen. Som det ser ut i dag stannar den ofta på vägen då det inte finns någon ordentlig bussficka. Det ska bli bättre och säkrare för resenärerna som åker buss, säger Cecilia Engström.

– Där vägrenen är smal i anslutning till en busshållplats kommer även den att breddas så att personer ska vara säkra även efter att man klivit av bussen, säger Lars Jonsson, platschef på NCC.

Läs även: Stora trafikstörningar i sommar

Vissa hållplatser, där sikten inte är bra, kommer att flyttas till en bättre position längs vägen.

– I oktober kommer vi vara färdiga med den här etappen fram till Glössbo. I samband med beläggningsarbete kommer busshållplatser att åtgärdas på liknande vis på sträckan Glössbo – Söderhamn under 2018, säger Cecilia Engström.

Under sommaren när arbetet pågår kommer framkomligheten vara begränsad i anslutning till byggarbetet.

– Hittills har bilisterna skött sig väldigt bra och kört försiktigt förbi oss. Vi hoppas att bilisterna fortsätter att visa hänsyn, berättar Lars Jonsson.