Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya blickar på Los

Under onsdagen fick nyanlända invandrare i kommunen göra en första bekantskap med Los. En guidad tur i gruvan och i byn ska ge en djupare bekantskap med hela kommunen och eventuellt ett tillskott till byns krympande befolkning.

Annons

Efter Järvsö och Ramsjö var det under onsdagen Los tur att visa upp sig för nyanlända invandrare i kommunen. Besöket organiseras genom ett samarbete mellan arbetsförmedlingen, SFI och bygderådet i Los, i syfte att ge en bättre helhetsbild av kommunen.

– Det här är en chans för byarna att marknadsföra sig själva, säger Gabriella Persson Turdell, chef på arbetsförmedlingen i Ljusdal.

– Först och främst vill vi att folk ska upptäcka Los. Det är viktigt att nyanlända, vilka skäl de än har till att de hamnat i Ljusdal, får lära känna sin hembygd, säger Jenny Breslin, ordförande i Los bygderåd.

Det var en grupp på 31 personer, från Sverige, Afghanistan, Syrien, Somalia, Syrien, Eritrea och Burma, som välkomnas i Loosgruvans entré. Där delas de upp i två grupper och turas sedan om att åka på guidad busstur genom byn och att besöka gruvan.

– Vi vill att folk ska flytta hit, gärna familjer så att vi får fler barn i skolan. De är hjärtligt välkomna hit, säger Conny Englund som också sitter i bygderådets styrelse.

Under rundturen berättade Jenny Breslin om hur det är att leva i Los, både praktiskt men också om tradition, historia och mentalitet.

– Losborna kan vara lite tjuriga till en början, men om man är trevlig och hejar så öppnar de upp sig. Det är viktigt att vi har en bra kontakt oss invånare emellan, säger Jenny.

Mycket riktigt blir det et stunds ömsesidigt vinkande när bussen stannar vid Furugården. Efter turen via skolan, lokala företag, idrottsplatsen, och hembygdsgården var frågorna många. Hur ofta går bussen till Ljusdal, vad finns det för djur, hur många bor i byn?

Chala Hailu kom ensam till Sverige från Etiopien för drygt ett år sedan och bor nu i Färila. Han gillar han sett under rundturen, men han kan inte tänka sig att flytta till Los.

– Jag vill studera på universitetet och läsa juridik, och det finns ju inte här, säger Chala Hailu.

Gabriella Persson Turdell, chef på arbetsförmedlingen i Ljusdal, har följt med på rundturen i gruvan. För henne är det viktigt att berätta om hur Los blivit den by den är i dag.

– En gång kom man hit från Finland för att bygga upp ett nytt liv här. Los är byggt av invandrare.

Samir Monsour kom från Syrien till Sverige för ett halvår sedan och har bott i Ljusdal i tre månader. Under den korta tiden har han lärt sig prata mycket bra svenska. Besöket i Los har gjort intryck på honom.

– Det är mycket trevliga människor här i Los. Det var ett svårt liv i gruvan, med mycket hårt arbete.

Jenny Breslin är glad över reaktionerna och alla frågor hon fått om byn.

– Alla som vill flytta till Los är välkomna, vi behöver fler huvuden i Los och barnen behöver fler lekkamrater. Jag tror att det är lättare som nyinflyttad att komma in i gemenskapen i en liten by, säger hon.

Med i bussen tillbaka mot Ljusdal har alla en smak av Los med sig, både i form av information och genom ett smakprov från Loosbagarn.