Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya båtmotorstölder - polisen är bovarna på spåren

Båtligan har slagit till igen. Men nu kan polisen redan vara dem på spåren.

På måndagsmorgonen möttes medlemmar i Sandarne båtklubb av en otrevlig syn. Vid södra änden av området stod fyra båtar med aktern mot stranden. Motorerna var borta.

De hade utsatts för samma typ av stölder som tidigare drabbat båtägare i Dicksonviken, Stenö båtklubb och Stålnäs. Tillvägagångssättet var detsamma den här gången. Tjuvarna har brutit loss båtarna från v-bommarna och fört dem mot stranden där de har skruvat loss motorerna ur sina fästen.

Den här gången kan polisen vara tjuvarna på spåren redan från början. Så fort båtmotorstölderna polisanmälts tog kriminalinspektör Per-Yngve Velander kontakt med Larmtjänst som i sin tur pratade med polisen i Estland.

Det var likadant samarbete över gränserna som i början av augusti ledde till att motorerna från flera stölder i Söderhamn och Hudiksvall kom tillrätta.

Då sattes en Fiat Ducato i samband med stölderna och den stoppades efter att den kört av färjan i Estland.

Nu kan motorerna återbördas på samma sätt. Tjuvarna tycks nämligen varken ha bytt bil eller registreringsskyltar.

– Kollegan i Estland kollade bokningslistan till färjan. Det visade sig att samma bil som stoppades tidigare var bokad på återresan. Har vi tur så kommer de tillrätta, säger Per-Yngve Velander.

När Kuriren på måndagseftermiddagen besöker brottsplatsen ligger en båt kvar med aktern på land. Elkablarna är avskurna. Bultarna till motorfästet är borta.

Spår efter ett hjulpar syns svagt i gräset vid strandkanten. Där låg tre av båtarna på måndagsmorgonen. Den fjärde hade slitit sig.

– Min hittades drivandes i viken, säger Thomas Goude.

Han hade bara hunnit köra båten ungefär tio timmar. Den 21 juli köpte han aluminiumbåten med en 50-hästars motor. Efter att ha läst om stölderna vid Stenö båtklubb så utrustade han sin med stöldlås. Men till ingen nytta.

Han vet inte vad som skulle kunna förhindra båtmotorstölderna.

– Jag funderar på att börja ställa båten på trailer och köra hem den mellan turerna.