Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya "allemansrätten" värnar inte våra barn

Valet att bli förälder ger dig direkt livets största uppgift – att värna om ditt barns bästa! Det är en tuff uppgift i en värld av i dag.

Annons

Norska Telenor har nyligen lanserat en reklamkampanj – Nu bygger vi Sveriges modernaste mobilnät – under parollen Leve allemansrätten. Telenor säger i sin reklam att det gör kommunikation till en allemansrätt lika självklar som att plocka blåbär var du vill. Men vänta nu! Vill jag verkligen att folk ska plocka blåbär hemma i min trädgård? Eller i barnens sovrum? Om jag inte vill det kan jag då avstå från att bli bestrålad? Svaret är nej. Alla är tvångsanslutna till detta gigantiska experiment.

 

Det finns i dag tusentals forskningsrapporter som visar att elektromagnetisk strålning utgör en potentiellt stor hälsofara för världens befolkning. En sådan rapport är "The Bioinitiative Report" som rört om ordentligt i EU-parlamentet som den 4/9 2008 konstaterat att våra gränsvärden är helt föråldrade – de skyddar inte alls mot skada.

 

Runt om i världen pågår just nu debatter om åtgärder. Skolor stänger ner sina trådlösa nätverk, folket stämmer mobiloperatörer och läkare går ut med varningar. Men i Sverige är det tyst.

 

Skolorna förses med trådlös teknik med argumentet att göra utbildningen mer kvalitativ och konkurrenskraftig. "Orättvisan slår hårt mot de barn som inte får tillgång till trådlös teknik i skolan", påstår media! För oss är det tvärtom - orättvisan slår hårt mot de barn vars skola är utrustad med trådlös teknik!(Kan någon förklara för oss hur en sladdförsedd dator skulle minska kvalitén på undervisningen?)

 

Våra barn växer upp i en miljö med konstant bakgrundsstrålning, dygnet runt. De senaste åren har bara 3G-strålningen omkring oss ökat med en miljon miljard gånger!! Men är det en allemansrätt? Borde vi inte istället kräva en ?

 

Försiktighetsprincipen är en EU-förankrad lag och den tillämpas vid minsta misstanke om risk för befolkningen. Men Försiktighetsprincipen tillämpas inte i Sverige. Hur våra svenska myndigheter lyckas upprätthålla de högsta strålvärdena i världen och kringgå denna lag finns bara en förklaring på - ekonomiska särintressen! De gränsvärden som hittills använts skyddar bara mot akuta brännskador på plastdockor (!) och inte mot något annat, såsom långtidseffekter på barn. Sveket mot våra barn är enormt och vem skall ta på sig ansvaret för alla skador och sjukdomar som strålningen kommer att kunna orsaka?

 

Ett föräldraupprop i Sverige skulle vara på sin plats innan det är för sent för våra barn!Eller bryr vi oss mindre om våra barn än vad man gör i andra länder? Väger pengarna tyngre än barnen på samhällets våg? På vår våg? Var är allebarnsrätten?

 

2009-06-11

Annika Gullbrandsson, förälder med stor oro för våra barns framtida hälsa, Göteborg

Olle Johansson, docent i neurovetenskap, Karolinska Institutet & gästprofessor,

Kungl. Tekniska Högskolan, Stockholm

 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel