Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya ägare vill flytta tillverkning och jobb till Söderhamn

Koncernen som i våras köpte Söderhamn Eriksson kommer att investera och de siktar på att kunna erbjuda fler arbetstillfällen på orten.

Läs mer: Söderhamn Eriksson uppköpta

Det har nu gått en tid sedan den amerikanska koncernens köp. Dammet har lagt sig och arbetet med att ta tillvara fördelarna och möjligheterna med samgåendet har inletts.

Vice vd för den amerikanska koncernen USNR, Dale Brown, berättar vad som händer under en ägardelegations besök i Söderhamn:

– Vi har med oss tolv personer från Nordamerika inom den operativa verksamheten, inom teknik och inom tillverkning och vi träffar en likadan grupp från Söderhamn Eriksson. Det handlar om hur vi ska arbeta tillsammans i olika projekt, om arbetet med att framställa produkter och att dela med oss av våra bästa metoder i tillverkningen.

Läs mer: 150 år med sågverk och maskiner firas stort

Gruppens samtal handlar i huvudsak om hur de kan förbättra effektiviteten och öka kapaciteten vid anläggningen. Men det kommer också att resultera i att Söderhamn Eriksson får fler produkter att konkurrera med på marknaden. Sammantaget kan det leda till fler jobb eftersom målet är att flytta tillverkning från Nordamerika till Söderhamn.

– Det är vårt mål. Marknaden har inte varit så stark i Europa, men vi tror att den kommer att bli stark och vi försöker att förbereda oss för en framtida tillväxt.

Läs mer: Ny stororder till Söderhamnsföretag

Dale Brown tror att de förmodligen har ett eller två år kvar med en medioker marknad, men att den troligen sedan tar fart.

– Vi har samma cykel i Nordamerika, men vi håller på att komma ur den nu och vi ser en ganska stark och troligen uthållig uppgång

Nordamerika brottas också med en stark dollar, vilket gör det svårare att exportera till exempelvis Europa. I Sverige är situationen annorlunda. En svag valuta ger konkurrensfördelar genom lägre kostnader och större marginaler.

– För oss innebär den här anläggningen ett brohuvud. Det är vårt första steg in i Europa och i Skandinavien och vi ska använda det som ett tillfälle att förhoppningsvis skapa fler affärer i den europeiska regionen, förklarar Dale Brown.

Produktionschef Håkan Nordlund berättar att det mesta som tillverkas hos Söderhamn Eriksson går på export. En stor leverans har nu gått till Fiji och en har skickats till Storbritannien.

Läs mer: Söderhamn Eriksson växer

– Just nu är vi inne i ett skede där vi haft väldigt hög beläggning sedan semestern. Vi är i slutet av att skeppa iväg två stora sändningar och kommer nu in i en lite lugnare period. Det är så i den här branschen, att det går upp och det går ner.

Söderhamn Eriksson är mer än tillverkning. Här ryms till exempel också konstruktion, säljorganisation, eftermarknadsavdelning, reservdelslager och service.

Dale Brown ser en stor potential i Söderhamn.

– Den här anläggningen innehåller mycket förmågor, de har investerat bra i maskinverktyg och personal och vi tror det finns möjligheter att expandera ännu mer här, bedömer han.

Vi talar om vilka konkurrensfördelar som stärks i samarbetet och Dale Brown pekar på att de kan leverera allt som behövs till en komplett sågverksanläggning och att de nu får kapacitet och närvaro att klara eftermarknaden. Det innebär bland annat att man kan bistå sågverken med att serva maskiner eller modifiera dem allt efter behov.

Läs också: Bredden viktig för näringslivet

Det betyder också att företaget behöver anställda med stor erfarenhet och mycket kunnande. Håkan Nordlund berättar att det är svårt att få tag på kompetenta medarbetare, men att det har gått bra så här långt.

– Det är en speciell industri med speciella kunskaper och det är inte jättelätt direkt. Men vi har flera medarbetare med väldigt hög kompetens. Tekniskt kunnande är ett måste.

Läs även: Hudiksvalls modell populär på riksnivå