Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny yrkeskår ska trygga maten – unik utbildning på CFL

I höst startar en ny, unik utbildning på CFL i Söderhamn, där tjugo elever kommer att kunna lära sig om småbruk och ekologisk odling.
– Det här är ingen gröna vågen-grej. Det här är en lösning på vårt akuta livsmedelsproblem, säger Anders Persson som är initiativtagare och kursansvarig.

Den eftergymnasiala ettåriga utbildningen kommer att vara på halvfart och distans, med träffar en helg i månaden.

– Utbildningen är inriktad på att man i framtiden ska kunna leva på odling, upp till en halvtidstjänst ungefär, säger Anders Persson.

Han, Ralf Palmpers och Mikael Wallström är de som tillsammans skissat på förslaget om utbildningen, och som presenterade den för Hälsinglands Utbildningsförbund/CFL.

– Vi har pratat om det här i många år, det finns ett stort behov. Det finns kurser runtom i landet som är oerhört populära, men många av de andra utbildningarna är väldigt breda, med både hantverk och annat i. Vi inriktar oss helt på odlingen. Vi behöver inte fler gröna vågare, vi behöver återskapa en livsviktig yrkeskår.

Utbildningen kommer bestå av mycket praktik – att planera en större odling och lära sig tekniken vad gäller efterbearbetning, förvaring och förädling. Även en del omvärldskunskap står på schemat.

– Vilken framtid väntar oss, vilka förändringar står vi inför? Det är frågor vi kommer ta upp. Att lära sig odla och sen utöva det, är att bidra till den lokala utvecklingen och vara en del av samhällskroppen.

Att bli bonde "från noll", utan att ha ärvt eller tagit över en gård är en stor och komplicerad apparat, och Anders Persson hoppas att utvecklingen kommer gå åt fler yrkesverksamma småodlare.

– Det handlar om att skapa nya former för jordbrukande. Min dröm är att man ska kunna bo i lägenhet i stan men ha en bit mark på landet där man går ut och gör sina timmar. Att man ska kunna leva ett modernt liv fast man producerar mat i större skala, säger han.

Anders berättar om en statlig rapport som kom för två år sen, som visar att om 50 procent av omporten av fossil energi till Sverige skulle upphöra, vilket kan ske inom en rätt snar framtid, skulle vi ha en akut livsmedelskatastrof.

– Man kan inte vänta tills det är skarpt läge. Det är en lång process att få i gång ny odlingsmark och infrastrukturen kring lokal matproduktion. Det är det vi vill att utbildningen ska råda bot på. Den ska skapa många nya jobb på längre sikt. Vi behöver äga vår egen matsäkerhet här i Sverige.

Att odla tomater i uppvärmda växthus kanske inte är vägen vi ska gå, menar Anders.

– Det kan vara resursvänligare att faktiskt köpa tomater från Spanien och i stället odla sådant som funkar här. Vi behöver inte stoppa importen men däremot bli mycket bättre på egen matprodutkion och samtidigt lyfta gamla, traditionella råvaror av god kvalitet.

Man kommer inte att behöva äga egen mark för att gå kursen, bor man i Söderhamn finns mark att tillgå på olika platser, till exempel på Anders Perssons egna marker i Vågbro.

– Det är en pilotutbildning, den första med just det här fokuset på ekologisk småskalig grönsaksodling, och det är tänkt att den ska inspirera. Ibland mystifierar man gärna odling. Men det är inget märkvärdigt – man odlar lite och man gör många misstag, sen lär man sig och gör bättre nästa gång. Alla kan bli framtidens matproducenter!

Utbildningen drar i gång i slutet av augusti och ansökningstiden pågår just nu.