Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny World Cup i utomhusbandy!

God morgon Ljusdal! Kan inte låta bli att gotta mig i skadeglädjens sötma den här veckan.

Jag har fortfarande mycket svårt att acceptera bandyetablissemangets mentala härdsmälta att flytta World Cup i bandy för klubblag från Ljusdal. Helgen visade återigen att Ljusdals BK och ljusdalingarna kan fixa bandyfest.

Återvändarhelgen blev som en World Cup i mindre format om man ser till antalet dagar och bandymatcher. Men fest blev det och hela Ljusdal var på fötterna för att visa sin lojalitet med den här helgen i oktober.

Trendmässan och aktiviteterna på krogarna höll bästa World-Cup-stil och körmatchen på IP före seriepremiären mellan LBK och Katrineholm drog storpublik.

I vilken annan bandyort kan man locka tusentals åskådare till ett körslag på en bandyplan, tömma arenan och sedan fylla den igen med drygt 2 000 åskådare till en seriepremiär i näst högsta serien? Ingen, påstår jag.

Jaha, vad bevisar det här då? Ljusdal är bäst i världen att ordna fest kring bandyn och det sitter i ryggmärgen hos oss medborgare som fortfarande bor här och dessutom lika självklart hos våra utvandrarna. Dessa utvandrare kommer hem till den traditionella Dex-helgen om det ordnas någonting utöver det vanliga.

Hoppas de nationella och internationella bandyförbunden hade representanter på plats, eller åtminstone fått trovärdiga rapporter, om hur en hel kommun ställer upp för att bevara festen kring sporten bandy den sista helgen i oktober.

Jag kan mycket väl se den här helgen som startskottet till en ny era i bandyns tecken i Ljusdal. Skit i elitklubbarna som spelar inför skolungdomarna i Gästrikland ett par veckor tidigare. Bjud in klassiska bandyklubbar där bandyn betyder mer än bara det sportsliga. Testa möjligheten att spela med exempelvis Katrineholm, Västanfors, Falu BS, Boltic, Skutskär, Gripen, Tranås, Nässjö och Haparanda och så vidare.

Hör ni, visst låter det som i gamla fornstora dagar!

Övertygad om att publiken kommer och festen vet vi ju att Ljusdal som ort ordnar. Kanske ska kriteriet för att få vara med i machomästerskapet WC i utomhusbandy vara att man inte har en penningsugande bandyarena? Skulle faktiskt kunna bli en kulttitel värd att vinna, helst om det blåser orkan, småregnar och jävlas i största allmänhet. Samtidigt skulle man kunna köra seminarier på TV-sportens tema just nu; Den ädla konsten i hur man får kommuner i ett helt land att bygga Arenor som ingen har råd att driva, föreläsare de Svenska fotboll- och bandyförbunden.

Slutligen några ord om mässor och Arenor. Blandar vi inte in det idrottsliga i en tänkt Arena i Ljusdal måste väl de flesta besökare ha ställt sig den självklara frågan varför man inte köper gamla Kährs och gör mässhall av den, om vi nu behöver en mäss- och evenemangshall i Ljusdal. Stort kringområde dessutom. Tja, hörde bara att många var inne på den linjen under Trend-Mässan i lördags.

Grekland som nation måste ha drabbats av kollektiv härdsmälta som tänker sig en folkomröstning beträffande sparpaketet. Snacka om hybris, i alla fall hos den styrande makten.

Drivs folkomröstningen igenom borde Grekland som nation få ta konsekvenserna av detta och helt sonika ta hand om sina egna problem, utanför Euro-samarbetet.