Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny ventilation på Kilafors skola – billigare än väntat

Till hösten kommer ett nytt ventilationssystem vara på plats då luftkvalitén länge varit dålig på Kilafors skola. Kommunen fick in ett anbud på 2 450 000 kronor, det är nästan hälften av den beräknade kostnaden.

Kommunen fick endast in ett anbud för att bygga om och förbättra ventilationen på Kilafors skola. Det kom från Didriksen fina hus AB i Gävle som nu får uppdraget.

– Vanligtvis om det är bara ett anbud brukar man lägga ut det igen. Men vi har räknat på summorna och anbudet såg bra ut. Sen fick vi order om att arbetet skulle vara klart till skolstarten, annars skulle inga barn släppas in i skolan, säger Per-Erik Karlsson, fastighetsansvarig på Bollnäs kommun.

Läs här vad helahälsingland skrivit tidigare om ventilationen: Nu kan luften på Kilaforsskolan förbättras

Kilafors skola har under en längre tid haft problem med ventilationen. Enligt Anna Lena Lagergren, biträdande rektor på skolan har man från skolans sida påpekat problemet med ventilationen i tio års tid.

Arbetsmiljöverket gjorde i höstas en inspektion av luftkvaliten. Deras rapport pekade ut luftkvalitén som en brist som måste åtgärdas.

I mars fattades ett beslut av tekniska nämnden om att flytta 6 miljoner kronor från 2017 års budget för att finansiera en ombyggnation av ventilationen. Men nu beräknas alltså förbättrandet av ventilationen att kosta nästan hälften så mycket.

Anledningen till att den nya ventilationen blir billigare än planerat är att man istället för att byta ut samtliga rör och maskiner, nu istället byter ut aggregatet men behåller befintliga rör.

Pengarna som nu inte används i projektet i Kilafors kommer att flyttas till en ombyggnation av Björktjära förskolas kök.

Läs också: Nytt kök planeras på Björktjära förskola

Läs även: Nu ska säkerheten på skolgården i Kilafors bli bättre

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.