Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny vattentäkt kan skydda vid olycka

En olycka med en dieselbil kan slå ut Bollnäs kommuns huvudvattentäkt i Flästa. Trots det saknas i dag en reservvattentäkt som skulle kunna svara för vattenförsörjningen i ett krisläge. Men nu förbereds provpumpningar från en grusås norr om Arbrå kyrka.

Sedan 1967 har Bollnäs hämtat sitt dricksvatten från täkten i Flästa. Vattnet till centrala Bollnäs levereras via ledningar och tryckstegringsstationer till en högreservoar vid Säverstaberget på Granberg och vidare ut till hushållen.

- Grustäkter innebär alltid en ökad sårbarhet för grundvattnet. Att vi saknar en reserv i Bollnäs i dag innebär naturligtvis att lokalsamhället skulle utsättas för stora påfrestningar vid en olycka som skadar täkten, säger Maria Eklund, miljö- och planeringschef i det nya kommunala bolaget Helsingevatten.

Maria Eklund, som tidigare var VA-chef vid tekniska förvaltningen i Bollnäs, ser ett behov av en reservlösning att ta till om en allvarlig olycka inträffar.

Några beslut om en reservvattentäkt har dock inte fattats.

- Men det har tagits en del prover för att se om grusåsen mellan Arbrå och Vallsta kan användas, säger hon.

Senare i år kan det bli mer omfattande provpumpningar från denna ås vid Kurlandsudden intill Ljusnan.

- Vi har också tittat på alternativ närmare Bollnäs centrum, men fördelen med Kurlandsudden är att det skulle bli enklare att klara anslutningen till kommunens norra delar.

Frågorna kring vattentäkten i Flästa har aktualiserats i den pågående diskussionen om att bygga en ny mineralvattenfabrik, men det är inte den som lett till utredningen om reservvattentäkten.

Det finns redan i dag omfattande trafik med tyngre transporter i Flästa. Oavsett om Flästa Källa AB får bygga vattenfabriken eller inte så kan en olycka inom det inre skyddsområdet göra att vattentäkten slås ut.

- Det går inte att bortse från det. Problemet har vid flera tillfällen också diskuterats i kommunens riskhanteringsgrupp, säger räddningschef Torbjörn Wannqvist.

Fram till 1967 hämtade Bollnäs sitt dricksvatten ur Ljusnan. Vattnet behandlades vid vattenverket i Framnäs och pumpades upp till vattentornet i Ren.

Men när anslutningen gjordes till Flästatäkten och en pipeline drogs till Bollnäs så fick vattnet en helt annan kvalitet.

Flästatäkten är en av landets största reservoarer av naturligt grundvatten och skulle kunna försörja en stad flera gånger så stor som Bollnäs. I dag tas det ut i snitt 4 700 kubikmeter per dygn eller 55 liter i sekunden.

Att skapa en fullstor produktionspump vid en reservvattentäkt är ingen särskilt stor investering. Men det skulle behöva kompletteras med nya ledningar för åtskilliga miljoner kronor. Exakt hur mycket är oklart.