Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny utbildning nästa år

Friskolan Nytorp i Arbrå har äntligen fått tillstånd att starta en gymnasieutbildning med inriktningen anläggningsfordon. Men beslutet kommer så sent att den nya utbildningen dröjer ett år till.

Friskolan Nytorp AB startade sin verksamhet förra hösten, med 17 lantbrukselever på gymnasieskolans naturbruksprogram. Skolan sökte redan då tillstånd för ytterligare en utbildning, bygg- och anläggningsprogrammet med inriktning anläggningsfordon.

Tanken var då att den utbildningen skulle kunna starta nu till hösten 2014, men Skolinspektionen sa nej till detta.

Friskolan överklagade då Skolinspektinens beslut till förvaltningsrätten och nyligen kom domen. Förvaltningsrätten ändrar Skolinspektionens beslut och godkänner Friskolan Nytorp AB som huvudman för det nationella Bygg- och anläggningsprogrammet med inriktning anläggningsfordon.

Skolan har tidigare blivit lovade ett beslut senast i april och hade då tänkt köra i gång redan kommande terminsstart. Men nu har man ändrat sig.

– Det här beslutet kommer ju så sent, säger skolans kontaktperson Erland Hedin. Inget är ju heller klart innan Skolinspektionen har rättat sig enligt domstolens utslag och delat ut ett formellt tillstånd.

Därför har skolan beslutat sig för att skjuta på utbildningsstarten till nästa år, höstterminen 2015.

– Vi kommer antagligen att få komplettera med en ansökan om dispens för att få starta ett år senare, säger Erland Hedin.

Men intresset för utbildningen har ändå varit bra och till det här årets inställda utbildningsstart har man fått in över tio ansökningar.

– Det tycker vi är bra utifrån att vi inte alls har marknadsfört utbildningen, säger Erland Hedin.

Bygg- och anläggningsprogrammet med inriktning anläggningsfordon, ger under det första året en bred utbildning för att under andra och tredje året av utbildningen specialisera sig på fordons- och maskinsidan.