Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny trumma ska förhindra översvämning

En ny vägtrumma i Sätra ska förhoppningsvis sätta stopp för de översvämningar man drabbats av.

Under många år har man haft problem med översvämningar i området kring Sätra. I våras var det så illa att familjer blev strandsatta och var tvungna att använda båt för att kunna ta sig från husen.

Nu byts den gamla, trasiga vägtrumman mot en ny, större. Som det ser ut nu står föreningen och dess medlemmar för notan. Många röster har menat att översvämningarna blivit värre efter det att nya E4-bygget startade och man avverkade skog i samband med det. Det gjorde att vattnet rann snabbare till kanalen i Sätra.

Mårten Hermansson äger firman som åtagit sig jobbet. Han berättar att det blir en annan sorts konstruktion som kommer att gå under vägen.

- Vi sätter dit en valvbåge på betongfundament, vilket gör att själva bågen lyfts upp 70 centimeter mot för var det gamla röret låg. Den nya trumman kommer alltså att stå ovanför vattenytan och vara torr hela tiden, förutom vid högflöde.

Det positiva med det är att trumman inte rostar lika fort.

- Den kommer också att kunna ta emot större flöden vatten, säger Mårten Hermansson.

I slutet av nästa vecka beräknar han att arbetet ska vara klart.