Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny tjänst försvaras

Bara ett tiotal kommuner i landet har tjänstemän som kallas demokratisamordnare. Men kommunchef Kjell Öhrström försvarar att Bollnäs inrättar en sådan tjänst.

– Det är en viktig del av vår omvärldsbevakning, anser han.

Frågan har blivit aktuell sedan det blivit känt att skolans förvaltningschef Inga Malm tvingas sluta.

En del reaktioner och artikelkommentarer pekar på att de finns kritik och skepsis mot att hon i stället utses till demokratisamordnare, direkt underställd kommunchefen.

Men Kjell Öhrström ser inte Inga Malms nya arbete som en konstruerad reträttpost för att kunna göra en omplacering.

– Det har länge förts en diskussion kring behovet av att lyfta frågorna kring demokrati. Och den har handlat om hur alla medborgare ska ha möjlighet att komma till tals på rätt sätt i kontakterna med våra folkvalda, säger han.

– Andra kommuner pinnar på och har kommit betydligt längre än vi i det arbetet.

Enligt Kjell Öhrström får Inga Malm flera olika uppgifter. Hon ska utveckla demokrati och inflytande bland invånarna – och skapa nya kontaktytor. I det ingår också att leda arbetet mot rasism och främlingsfientlighet, men även föra fram frågor kring balans mellan tätort och landsbygd.

– Jag vet Inga Malm är väldigt intresserad av denna typ av frågor. Och hon har den kunskap vi behöver.

Kjell Öhrström anser att det krävs mer av jämförande analyser kring hur olika processer drivs i kommunerna.

– Det är viktigt att scanna av vad alla kommuner håller på med. Här kan vi göra en hel del själva, men också inhämta stöd från SKL, Sveriges kommuner och landsting.

Men Inga Malm blir samtidigt också samordnare i Hälsingerådet, som är ett samarbetsorgan i strategiska frågor för Hälsinglands kommuner. Det formella beslutet att tillsätta henne där tas den 26 mars.

Kjell Öhrström ser en ny situation framför sig i ett läge där ett kommunalförbund planeras för gymnasieutbildningen i en del av Hälsinglands kommuner.

– Ett tätare samarbete diskuteras på flera områden. Det gäller även om personalfrågorna. Gemensamma HR-funktioner och löneadministration är ju också något som kan bli aktuellt.

Enligt Kjell Öhrström går det också att "plocka om i ekonomin" för att finansiera tjänsten som kommunal demokratisamordnare. Och dessa omdispositioner görs inom kommunstyrelsens förvaltning.

– Vi har budget för det. Det handlar inte om någon påspädning av kommunens kostnader, hävdar han.

Kjell Öhrström har informerat kommunalrådet Marie Centerwall (S) och den övriga majoriteten i kommunen, men inte oppositionen.

– Det här har jag befogenhet att hantera i min egen organisation.