Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny teknik i filmbranschen

HAWC (Highly Advanced Working Concept), är ett nytt nätverkssystem som kommer att revolutionera filmbranschen. Första gången det användes var 2008, i efterarbetet med filmen "Wallander - Hämnden", ett jobb som gjordes i Kilafors.

Idén föddes när Håkan Karlsson, Kilafors, satt fast vid ett klippbord i en dunkel källarlokal i Stockholm medan övriga i produktionsteamet var ute och filmade.

- För mig var det inte livskvalitet, säger han. Jag hade en dröm om att kunna bo och arbeta på en mindre ort och samtidigt kunna arbeta vidare med de produktioner jag har. Via Fiber Optic Valley i Hudiksvall, fick jag ihop de kompetenser och resurser som behövdes för att förverkliga min dröm om filmklippning på distans.

Efter det första försöket har Håkan Karlsson fortsatt arbetet i Kilafors och under 2009 har han använt konceptet på ytterligare tolv Wallanderfilmer och Millenniumtrilogin. Just hemkommen från Köpenhamn, där han visat resultatet av sitt arbete med Millenniumtrilogin, försöker han förklara hur HAWC tas emot i filmvärlden.

- Jag önskar att du hade varit med mig i Köpenhamn och sett minerna på filmmagnaterna när jag kopplade upp mig på HAWC-systemet, säger han – inte utan stolthet i rösten.

HAWC möjliggör filmklippning på distans utan motsvarighet i världen och skapar nya affärsmöjligheter och arbetstillfällen på landsbygden.

- Det finns ett jättebehov av data- och redigeringskunniga som kan supporta en klippare idag. Inom ett år har vi sannolikt en organisation av minst ett tiotal personer, men behovet kan bli många fler, säger Håkan Karlsson.

Målet är att skaffa mer utrustning och kunna göra ännu mer av efterarbetet på distans, exempelvis ljudläggning. Efterfrågan föder ett behov av att utbilda fler i tekniken och kan skapa nya jobb i Kilafors.